Tasarım kalıpları kullanarak çerçeve geliştirme
Framework development using design patterns
  1. Tez No: 201390
  2. Yazar: RIZA HORASAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OYA KALIPSIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Yazılım çerçeveleri, çerçeve geliştirme, tasarım kalıpları, çerçeve kalite özellikleri, Software frameworks, design patterns, framework development using design patterns, framework quality characteristics
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Mühendislik çalışmalarının temel amaçlarından biri olan kaliteli ürünü hızlı bir şekilde oluşturma ve süreçlerdeki değişikliklere göre güncelleyebilme işi, yazılım mühendisliği kapsamında da ele alınmaktadır. Belirli bir alandaki yazılım ürünlerine temel oluşturan yazılım çerçeveleri kullanımı, kaliteli programların hızlı bir şekilde oluşturulmasına ve bakımının yapılabilmesine olanak sağlamaktadır. Ancak belirli bir alandaki pek çok uygulamaya temel oluşturma görevine sahip çerçevelerin, doğası gereği tekrar kullanılabilir, bakımı yapılabilir ve uygulamalar özelinde genişletilebilir olması gerekir. Bu özelliklere sahip bir çerçeve tasarlamak zor bir iştir. Çerçeve geliştirme sürecinde tasarım kalıpları kullanımı, süreci kolaylaştıracaktır ve bahsedilen özelliklere sahip bir tasarıma ulaşmamıza yardımcı olacaktır. Bu çalışmada üniversitelerin finans birimleri için geliştirilecek yazılımlara temel oluşturacak bir çerçevenin, tasarım kalıpları kullanılarak geliştirilmesi incelenmiştir. Geliştirilen çerçevede uygulanan tasarım kalıplarının amaçları ve tasarımın tekrar kullanılabilirlik, modülerlik, kullanılabilirlik ve bakım yapılabilirlik özelliklerini nasıl etkilediği anlatılmıştır. Geliştirilen ve incelenen çerçeveden yola çıkarak çerçeve ve tasarım kalıpları kullanımının kaliteli yazılım ürünleri oluşturmada önemli bir role sahip olduğu anlatılmak istenmektedir.
Özet (Çeviri)
Creating and maintaning a product of good quality quickly is one of the main goals of the engineering applications. This goal is also examined in software engineering concepts. Using software frameworks, which provide the basic components for the software applications of the same domain, helps in creating and maintaining applications of good quality. However as the frameworks provide the main concepts for lots of applications, a framework must be reusable, maintainable and expandable for each application. Developing a framework which has these properties is a hard job. Using design patterns in framework development process, makes the process easier and helps achieving reusable, maintainable and expandable frameworks. In this work, developing a design patterns based framework for the applications, which will be developed for the financial departments of the universities, is examined and a sample framework is developed. In the framework modules, the purposes of the chosen design patterns are explained and the effects of using design patterns on the reusability, maintainability and usability characteristics of the framework is also explained.