Tıbbi atıkları işleme ve bertaraf etme teknolojisi seçme problemine bulanık analitik hiyerarşi prosesi ve bulanık analitik ağ prosesi yaklaşımı
Selection of a medical waste operation and elimination technology using fuzzy analytical hierarchy process and fuzzy analytical network process
  1. Tez No: 201391
  2. Yazar: HANDE MUŞDAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TUFAN DEMİREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Çevre Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Katı atıklar, katı atık yönetimi, tıbbi atıklar, bertaraf teknolojileri, bulanık analitik hiyerarsi prosesi, bulanık analitik ag prosesi, Solid wastes, solid waste management, medical wastes, elimination technologies, fuzzy analytical hierarchy process, fuzzy analytical network process
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Katı atık problemi, tüm dünyada karsılasılan en önemli çevre problemlerinden birisidir. Katı atıkların sınıflandırılması çok çesitli sekillerde yapılabilmektedir. Tıbbi tesislerden (hastaneler, saglık ocakları vb.) kaynaklanan ve tıbbi faaliyetler sonucu olusan zararlı ve bulasıcı maddeler tıbbi atık olarak adlandırılmaktadır. Tıbbi atıklar insan ve çevre saglıgı için uygun sekilde toplanıp, tasınıp, bertaraf edilmelidir. Genel tıbbi atık bertaraf etme teknolojileri arasında, yakma ve gömme gibi yöntemlerin yanında ısıyla zehrini giderme gibi yeni teknolojilerden de bahsedilebilinir. Tıbbi atıkların bertaraf edilmesinde kullanılacak teknolojinin dikkatli bir sekilde seçilmesi çok önemlidir. Bu çalısmada öncelikle katı atıklar ve katı atık yönetimi hakkında genel bilgi verilmis ve daha sonra katı atıkların bir çesidi olan tıbbi atıklar ve bu atıkları bertaraf etmede kullanılabilecek teknolojiler ayrıntılı bir sekilde incelenmistir. Çalısmanın devamında, tıbbi atıklarla ilgili pek çok faktör göz önünde bulundurularak, en iyi yöntemin seçilmesi için kriterler belirlenmis ve hiyerarsik bir yapı olusturulmustur. Gerçek hayatta var olan belirsizlik ve kesinsizlikleri de yansıtması açısından Bulanık Analitik Hiyerarsi Prosesine göre hesaplamalar yapılmıs ve bir sonuç elde edilmistir. Daha sonra, belirlenen kriterler arasındaki iliskiler de dikkate alınarak, problem için bir ag yapısı olusturulmus ve Bulanık Analitik Ag Prosesinden faydalanılarak yeni bir sonuç elde edilmistir. Çalısmanın son bölümünde ise elde edilen sonuçlar karsılastırılmıs ve bununla ilgili yorumlar yapılmıstır.
Özet (Çeviri)
Solid waste problem is one of the significant environmental problems of the world. Classification of solid wastes can be done in different ways. The harmful and infectious products of medical processes produced from medical facilities (i.e., hospitals, village clinics) are called medical wastes. Medical wastes must be appositely collected, transported and eliminated for human and environment health. The common medical waste elimination methods are incineration, storage and new technologies like thermal detoxification. It?s important to choose which technology will be used to eliminate medical wastes carefully. In this work, firstly, it has been referred to solid wastes and solid waste management, then, medical waste which is a kind of solid wastes and technologies which can be used to eliminate medical wastes have been explained with details. In the continuation of the work, in a view of the fact that a good number of factors about medical wastes, criteria have been determined and a hierarchical construction has been built. Computations have been done by using Fuzzy Analytical Hierarchy Process in terms of reflection ambiguity and uncertainty of the real world and a result has been obtained. Then, connections which are between criteria have been considered and a network construction has been built for the problem. A new result has been obtained by using Analytical Network Process. In the end of the work, the results that have been obtained are compared and commented.