Ses haberleşme sistemleri için dinamik erişim kontrolü tasarımı ve uygulaması
Dynamic access control design and implementation for voice communication systems
- Tez No: 201395
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. A. GÖKHAN YAVUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: telefon, sesli iletişim, yönetim, kontrol, verim, telephone, voice communication, management, control, efficiency
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Günümüzün en önemli iletişim araçlarından olan telefon, yalnız gündelik hayatın değil, iş dünyası süreçlerinin de en temel cihazlarından biridir. Özellikle gelişen teknoloji ve iletişim sektöründe yapılan düzenlemeler sonucunda azalan görüşme maliyetleri sayesinde kurumlar, iş ilişkilerinde telefon kullanımına verdikleri ağırlığı daha da arttırmıştır. Ekonomik gelişmeye ek olarak, yakalanan teknolojik gelişmeler sayesinde geleneksel anlamdaki telefon konuşması kavramına yeni fonksiyonlar eklemiş, bu da mevcut iletişim deneyiminin sağladığı verime önemli bir katkı yapmıştır. Sesli iletişimin iş dünyasındaki artan önemi ve bahsedilen gelişmeler, mevcut iletişim sistemlerinde bir takım yeni ihtiyaçların ortaya çıkmasına neden olmuştur. İş süreçlerinin düzgün işleyebilmesi ve maliyetlerinin düşürülmesi gibi amaçlarla sesli iletişim trafiğinin izlenmesi, analiz edilmesi ve kontrol edilmesi, önemli bir fonksiyon haline gelmiştir. Sesli haberleşme trafiğinin düzenlenmesi sayesinde yanlış bağlanan telefonlar ve gereğinden uzun süren görüşmelerin neden olduğu iş performansı kayıplarının önüne geçilebileceği gibi, özellikle VoIP (Voice over IP) altyapısını kullanılarak yapılan telefonla pazarlama (telemarketing) ve genellikle SPIT (Spam over Internet Telephony) [1] olarak tanımlanan istenmeyen telefon trafiği gibi iş verimini düşüren faaliyetler de engellenebilmektedir. Bu tez çalışmasının amacı, yoğunluklu olarak telefonla iş geliştiren kurumlar başta olmak üzere, bir organizasyonun telefon trafiğini kontrol edecek bir sistem gerçeklemek ve bu sistem sayesinde, uygun görülmeyen görüşmelerin engellenmesi veya belirli kurallar dahilinde düzenlenmesi gibi bir takım dinamik fonksiyonların kullanımı ile organizasyondaki iş veriminin arttırılmasını sağlamaktır. Tasarlanan sistemin gerçeklendiği uygulama, platform ve kullanım alanından bağımsız bir tasarım esas alınarak farklı sesli iletişim sistemleriyle birlikte çalışabilecek şekilde geliştirilmiştir. Bu sayede, çalışmanın ortaya koyduğu fonksiyonların farklı teknik altyapılara sahip sistemlerde birbirinden bağımsız amaçlarla kullanılabilmesine imkan sağlanmakla birlikte mevcut sesle iletişim sistemlerinin barındırdığı kısıtlı özellikleri genişleterek, bu sistemleri kullanan kurumların kendilerine has ihtiyaçlarını karşıyabilecek yeni özelliklerin bu sistemlere kazandırılması mümkün kılınmıştır. Tez çalışması sonucunda tasarlanan sistem, JAVA [2] programlama dili kullanılarak gerçeklenmiştir. Gerçekleştirilen uygulama ile bir kurumdaki iletişim trafiğine yönelik senaryolar belirlenmiş ve bu senaryolar çerçevesinde, mevcut açık kaynak kodlu bir IP PBX yazılımı olan Asterisk [3] kurulumu üzerinden yapılan görüşmelere yönelik kurallar tanımlanarak iletişim trafiğinin izlenmesi ve düzenlenmesi sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Being one of today?s most important communicaton tools, telephone is not just a basic appliance of daily life, but also business processes. Especially, as a result of lower costs caused by improving technologies and established regulations in communication sector, organizations increased their telephone usage for their business relations. On the side of economical improvement, the technological improvement added new functions and concepts to the traditional telephony and thus contributed to the current communication experience and efficiency. The increasing importance of voice communication in business world and the improvements dealed above caused some requirements to arise. For performing business processes correctly and lowering costs more, it has become an important function to watch, analyze and control voice communication traffic. By organizing communication traffic, performance lost caused by calls that proceeds longer than necessary and miscalls will be prevented as well as unwanted telephony traffic over VoIP (Voice Over IP) infrastructure that is generally defined as SPIT (Spam over Internet Telephony) [1] which reduces business efficiency. The purpose of this study is to realize a system that will control the telephony traffic of organizations, particularly the ones that manage business jobs by telephone, and to increase business efficiency by blocking inappropriate calls or arranging them by certain rules using dynamic functions with the help of this system. The application which realizes the system defined on this study is developed in a way that is compatible with different voice communication systems and is based on a design that is independent from platform and area of application. Thus, it becomes possible to use the defined functions for independent and varied purposes as well as extending limited features of present voice communication systems and bringing new and unique features that may be required by an organization. The system designed in this study is realized by an application developed using JAVA [4] programming language which was chosen to provide platform independency. To test the application results, a set of scenarios concerning voice communication traffic on a typical organization were defined and calls being carried on a present open source software PBX Asterisk [3] installation were tracked and regulated by determining rules within these scenarios.