Gerçek zamanlı veriler yardımı ile karar veren bir bilgisayar ağı saldırı tespit sisteminin tasarlanması ve gerçeklenmesi
Design and implementation of a realtime network intrusion detection system
  1. Tez No: 201396
  2. Yazar: ERDEM CAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. A. GÖKHAN YAVUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Saldırı, saldırı tespiti, ag saldırı tespit sistemi, Snort, destek vektör makinesi, C4.5, Random Forest, DARPA veri kümesi, KDD Cup 99 veri kümesi, Intrusion, Intrusion detection, Intrusion detection system, Snort, Support vector machine, C4.5, Random Forest, DARPA intrusion detection evaluation data, KDD Cup 99 data
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Saldırı tespit sistemleri anormallik tespiti ve imza tabanlı olmak üzere iki farklı yaklasım içerir. Bu yaklasımların birbirlerine göre avantaj ve dezavantajları vardır. Tez çalısmasında her iki yaklasımı da kullanarak saldırı tespit basarısını arttırmak amaçlanmıstır. Anormallik tespiti için SVM (Destek Vektör Makinesi) metodu kullanılmıstır. Ancak, bazı sınıflandırma algoritmalarının da tasarlanan sistem üzerindeki basarımları ölçülmüstür mza tabanlı yaklasım için Snort sisteminden yararlanılmıstır. Snort sisteminin yalın ve modüler yapıda olusu; imza veritabanının sürekli güncellenmesi; gerçek zamanlı ve anormallik tabanlı çalısan bir sistemin Snort yapısının üzerine insa edilmesine olanak tanımaktadır. Tez çalısmasının gerçeklenmesinde hem açık kaynak olusu hem de uygulama gelistirme ortamlarının zenginligi nedeni ile Linux isletim sistemi tercih edilmistir. Tez çalısmasının sonucu diger saldırı tespit sistemleriyle karsılastırılmıs ve yapılan çalısmanın basarılı sonuçlar ürettigi görülmüstür.
Özet (Çeviri)
Intrusion detection systems consist of two different approaches, anomaly detection and signature based detection. Both approaches have advantages and disadvantages against the other. In this thesis, it is aimed to use both approaches to increase the success rate of the intrusion detection system. It is considered to use the Snort system for the signature based approach. Constantly updating the signatures used in the Snort system and the basic and modular structure of the system allows a real-time and anomaly based system to be built on a Snort structure. To detect anomalies it is considered to use SVM (Support Vector Machines) method. Linux Operating System is used to implement the application because of its open-source structure and the richness of its application developing environment.