Derin kazılarda zemin çivisi ile ankrajlı destek sistemlerinin karşılaştırmalı analizi
Comparison of analyses of soil nailed and anchored support systems in deep excavations
  1. Tez No: 201410
  2. Yazar: AYŞEGÜL DEMİRKOÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İ. KUTAY ÖZAYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Derin kazılar, Zemin çivisi, Ankraj, Gerilme dağılımı, Yer değistirme (deplasman), Plaxis 7.2, Talren 4
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 284
Özet
Derin kazılar günümüz sehirciliğinde mühendislik açısından önemli bir yer tutmaktadır. Yüksek katlı yapıların yerlesimini sağlayabilmek, metro tünel gibi yapıları hayata geçirebilmek için insaat mühendisleri derin kazılar sırasında zemini denge halinde tutmak zorundadırlar. Bu çalısmada, derin kazılarda zemin çivili ve ankrajlı iksa yöntemleri incelenerek, zemin çivili ve ankrajlı destekleme sistemleri önce klasik analiz yöntemleri ile projelendirilmis, daha sonra tasarlanan sistemlerin deformasyon davranısı sonlu elemanlar yöntemi kullanılarak analiz edilmistir. Destekli kazıların nümerik analizlerinde dört farklı zemin türünden olusan homojen zemin yapıları seçilmistir. Bu geoteknik modeller sırasıyla Model 1, Model 2, Model 3 ve Model 4 olarak tanımlanmıstır. Her bir geoteknik model için kazı derinliği H=8, 10, 12 ve 15m olacak sekilde kazı modelleri olusturularak, zemin çivisi ve ankrajlar ile desteklenen iksa sistemleri için nümerik analizler Plaxis 7.2 sonlu elemanlar programı ile yapılmıstır. Analizlerden, duvarların deplasman değerleri ile toptan göçmeye karsı güvenlik sayıları belirlenmistir. Ayrıca, zemin çivili ve ankrajlı sistemlerin stabilite analizleri limit denge analizi ile çözüm yapan Talren 4 programı ile de çözülerek güvenlik sayıları karsılastırılmıstır. Böylece, iki farklı iksa sisteminin benzer zemin kosullarında davranısı karsılastırmalı olarak incelenmistir. Killi zemin modellerinde kazı derinliğinin az olduğu durumlarda zemin çivili sistemler ekonomik iken 10m kazı derinliğinden sonra ankrajlı sistemler ekonomik hale gelmistir. Kumlu zemin modellerinde ise ankrajlı sistemlerin uygulanmasının daha ekonomik olduğu belirlenmistir. Doğal olarak, bu karsılastırmalara temel olan birim fiyatların piyasa kosullarına göre güncel değerleri, hangi destek sisteminin daha ekonomik olacağını büyük oranda değistirebilecektir. Uygulamalarda, göçmeye karsı güvenlik sayıları, zemin deplasmanları ve maliyet karsılastırması sonuçları göz önünde bulundurulmalıdır. Arazi ve yakın çevresinin durumuna göre çivili veya ankrajlı destek sistemlerinden birinin seçilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Deep excavations play an important role in the modern civil engineering practices in big cities. Civil engineers have to keep the ground in balance during deep excavations to provide for the development of high storey buildings, and realize the constructions such as subways and tunnels. It is aimed within the context of this thesis to compare the deep excavation support systems comprising soil nail systems soil anchors. The Plaxis 7.2 program utilizing the finite elements method is being widely used for the numeric analysis of the geotechnical engineering problems. In this study its used to analyse the behavior of soil nailed and anchored excavation support systems which are initially designed by classical methods. Typical excavation in four different soil models of for different heights (8, 10, 12 and 15 m) have been analysed. The stability of the excavations is also analysed with the computer code Talren, which is a limiting equilibrium slope stability analysis program. The computed factor of safety values are compared with the results of Plaxis analysis and observed to be close to each other. Finite elements analysis also yield deformations to be expected in both excavation support system which are also compared. Cost comparisons are also made for the excavation support systems that have been studied, and it is noticed. That in clayey soils, for excavations depths up to 10 m soil nail systems are more economical, beyond which anchored systems become more economical. Anchored systems are found to be more economical in sandy soils for all excavation depths studied. The choice of excavation support system willl also depend on site and soil conditions, including the existence of neighbouring structures which might be adversely attected from soil displacements. Keywords : Deep excavation, Soil nail, Anchor, Effective stress, Displacements, Plaxis 7.2, Talren 4.