Geleneksel mimaride binaların sürdürülebilir tasarım kriterleri bağlamında değerlendirilmesi Antalya Kaleiçi evleri örneği
The analysis of buildings in vernacular architecture regarding to sustainable design principles with example of Antalya Kaleiçi houses
- Tez No: 201411
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDA TÖNÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Çevre, ekoloji, sürdürülebil, Environment, ecology, sustainability, ecological architecture, vernacular architecture, Turkish Houses, Antalya Kaleici houses
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Sanayi devrimiyle birlikte baslayan, teknolojik gelismeler ve fosil enerji kaynaklarının kullanımındaki artıs çevre sorunlarını meydana getirmistir. Nüfusla birlikte artan konut ihtiyacı, yapılasmanın hızlı ve düzensiz sekilde artmasına neden olmustur. Bu gelismeler sonucunda dogadaki ekolojik denge geri dönüsü mümkün olmayan zararlar görmüstür. Yasanan çevre sorunları toplumları yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına yöneltmistir. 20.yy.'da çevre sorunlarına bir çözüm olarak ekolojik mimarlık yaklasımı ortaya çıkmıstır. Ekolojik mimarlık, mevcut arazi ve iklim verilerini dikkate alan, yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanmaya yönelik tasarım ilkeleriyle, binalarda tüketilen enerji miktarını en aza indirgemeyi amaçlamaktadır. Bina tasarımının dogal çevre ve iklimsel verilere adaptasyonu çok uzun zamandır bilinmektedir. Günümüzde hala mevcut olan geleneksel mimari örnekler, insanların uzun yıllar boyunca tarihi, sosyal ve kültürel etkenlerin etkisiyle, bulundukları yörenin iklim ve doga kosullarına uygun çözümler üretmeleriyle ortaya çıkmıstır. Geleneksel mimarlık, ekolojik yaklasım için örnek teskil etmektedir. Çalısma, geleneksel mimarinin özelliklerini ve geleneksel binaların sürdürülebilir tasarım kriterleri baglamında degerlendirilmesini kapsamaktadır. Tez konusu kapsamında Türk Evi özelliklerini tasıyan Antalya Kaleiçi Evleri örnek olarak alınmıstır. Antalya Kaleiçi Evleri'nin sürdürülebilir tasarım kriterlerine uygunlugu degerlendirilirken, ekolojik mimarlık ve geleneksel mimarlık arasındaki benzerlikler vurgulanarak geleneksel mimarlıgın önemi ortaya konulmaya çalısılmıstır.
Özet (Çeviri)
The technological development that started with the industrial revolution and the increase in usage of fossil energy resources, caused the environmental problems. The necessity of housing which increased with population, became the reason of rapid and irregular increase of buildings. As the result of these improvements the ecological balance in nature was destroyed. The environmental problems made the community use renewable energy resources. In 20th century, ecological architecture approach arised as a solution to environmental problems. Ecological architecture intends to reduce the energy requirements of the buildings and increase the usage of renewable energy resources by ecological design principles regarding the existing site and climatic throughputs. The adaptation of building design, according to the natural environment and climatic throughputs, is known for a long time. The existing examples of vernacular architecture is the result of the solutions that people found out ? by the effects of historical, social and cultural factors - against climatic and natural conditions while designing their buildings. Today vernacular architecture is like a model for ecological design approach. The study includes, the properties of vernacular architecture and examining the vernacular architecture regarding to the sustainable building design principles. Antalya Kaleici houses - which has the characteristics of Turkish Houses -is choosen as a model of vernacular architecture in this study. The similarities between ecological architecture and vernacular architecture and the importance of vernacular architecture are pointed out while examining the coincidence of Kaleici houses with ecological design principles.