Farklı fonksiyonel gruplar içeren yeni tip çözünür porfirazin sentezi, karakterizasyonu ve komplekslerinin incelenmesi
  1. Tez No: 201433
  2. Yazar: ALİ ERDOĞMUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ULVİ AVCIATA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Porfirazinler, çinko, nikel, kobal, dönüsümlü voltametri, Porphyrazines, zinc, nickel, cobalt, cyclic voltammetry
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Hızla ilerleyen ve büyük önem gösteren kimya sektörünün hem uygulamalı hem de temel bilim üzerinde önemle durulan konularından biriside tetra pirol türevi makrosiklik bilesikler olan porfirinler, ftalosiyaninler, tetrabenzoporfirinler ve porfirazinlerdir. Porfirazinler sahip oldukları periferal konumdaki fonksiyonel grupların özelliklerine göre; optik, magnetik ve elektronik özellikleri sergileyecek potansiyele sahiptirler. Ayrıca gösterdikleri yüksek simetri, düzlemsellik ve elektron delokalizasyonu gibi özellikleri sebebiyle optik veri toplanması, elektrografi, gaz sensörleri, sıvı kristal, boyar madde ve tek boyutlu metaller gibi çok genis spektrumlu bir uygulama alanı açmıstır, kimyacılar ve spektroskopistler için çalısma konusu olmustur. Bu özelliklerinin yanında porfirazinler, sentezlenmesi ve izolasyonundaki kolaylık nedeniyle ftalosiyaninlere ve porfirinlere alternatif olarak karsımıza çıkmaktadır. Biz bu çalısmada baslangıç maddesi olan ditiyomaleonitril disodyum tuzunu, NaCN ve karbondisülsürden iki basamakta sentezledik. Daha sonra sentezlenen maleonitril tuzu sırasıyla, 4,5-Bis(bromomethyl)[Benzo-15-Crown-5], 1,2-Bis(bromometil)benzen, 3- phenilpropil-bromür ve 1-brom-3-metilbütan ile muamele edilerek, alkillendirme tepkimeleriyle dört farklı ligant sentezlendi. Elde edilen ligantlar magnezyum alkolat ile siklotetramerizasyonu sonucu magnezyum porfirazinleri (MgPz) sentezlendi. Burada 1 ve 2 ligandları porfirazin vermedi. MgPz lerin metalsiz türevlerine dönüsmeleri için CF3COOH ile oda sıcaklıgında karıstırıldı ve diger metal türevlerinin sentezlenmesinde H2Pz baslangıç maddesi olarak kullanıldı. Daha sonra farklı metal tuzlarıyla Zn(II), Ni(II) ve Co(II) asetatın etanol-kloroform karısımında geri sogutucu altında karıstırılarak kompleksleri elde edilmistir. Elde edilen ligand ve komplekslerin yapıları FT-IR, UV, Elementel Analiz, 1H NMR, GCMS, MS ve TLC yöntemleri ile incelenmis ve karakterize edilmistir. Sentezlenen MgPz1, H2Pz1 ve metal komplekslerinin sıvı kristal özelligi polarizasyon mikroskobu ve diferensiyel tarama (DSC) ile incelendi. Elde edilen sonuçlardan ligandlar ve komplekslerinin sıvı kristal özelliginin bulunmadıgı gözlenmistir. Metalin ve halka sübstitüentlerinin porfirazin türevleri üzerindeki etkisini incelemek için Dönüsümlü Voltametri yöntemi kullanılmıstır. Cobalt ürevleri hariç bu çalısmada incelenen her kompleks ayrıca halka merkezli indirgenmelerden kaynaklanan iki tersinir ve bir tersinir olmayan islemler içermektedir.
Özet (Çeviri)
One of the recent important subjects in the rapidly growing applied and basic science in chemistry sector is the macrocyclic compounds as porphyrins, tetraazaporphyrins, phythalocyanines and porphyrazines which are the derivatives of the tetrapiyrrolitic. According to functional groups at the peripheral position of porphyrazines, have a potential to show new optical, magnetic and electronic properties. In addition, these compounds display high symmetry, electron decolization, and planarity so that they are used optical data storage, electrography, gas sensors, liquid crystals, one dimensional metals, dyes and pigments In the present work, we have prepared dithiomaleonitrile starting NaCN and carbondisulfure. Then we synthesized four different ligand starting with 4,5-Bis(bromomethyl)[Benzo-15- Crown-5], 1,2-Bis(bromomethyl)benzen, 1-bromo-3-methylbutane and 3- phenilprophybromide respectively. The alkylated dithiomaleonitriles namely Bis(bromomethyl)[benzo-15-crown-5], 1.2-bis(bromomethyl)-methylthio)maleonitrile, bis(3- mehylbutanethio) maleonitrile and bis(phenylbutylthio)maleonitril were used to obtain MgPz derivatives. MgPzs have been synthesized through the cyclotetramerization reaction of magnesium and n-butanol with bis(methylthio)maleonitrile and bis(phenylbutylthio) maleonitril. Due to some spesific reasons 1 and 2 did not yield porphyrazine. The metal free porphyrazine derivative was obtained by its treatment with trifluroacetic acid and further reaction of this product with cobalt(II) acetate, nickel(II) acetate and zinc(II) acetate led to the metal porphyrazine (MPz, M=Co,Ni and Zn).These new compounds have been investigated and characterized by UV, FT-IR, GC-MS, MS, 1H NMR and elementel analysis methods. Liquid crystal properties of MgPz1, H2Pz1 and metal komplexes were investigated by polarizing microscope and DSC technical. But, in the light of the results obtained, it was determined that the compound did not show Liquid crystal properties. To further prope the effect of the metal center and ring substituents on the electrochemical behaviours of porphyrazine derivatives, their electrochemistry was investigated by using cyclic voltrametry. Each complex expect Co derivatives, investigated in this study also shows two reversible and a irreversible process that can be attributed to the ring-centred reduction