Bisfenol A'nın tereftalik ve izoftalik asit kopoliesteri ile poli(2,6-dimetil-1,4-fenilen oksit)'in ve karışımlarının çeşitli yöntemlerle incelenmesi
An investigation of a copolyester of bisphenol-A with terepthalic acids and poly(2,6-dimethyl-1,4-phenylene oxide) and their mixtures by various methods
- Tez No: 201435
- Danışmanlar: PROF. DR. FERDANE KARAMAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Polimer Bilim ve Teknolojisi, Chemistry, Polymer Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: ters gaz kromatografi, bisfenol A'nın asit kopoliesteri, Ardel? D-100, poli (2, 6-dimetil-1, 4 fenilen oksit), PPO, polimer-polimer etkileşim parametresi, elektriksel iletkenlik, inverse gas chromatography, a copolyester of bisphenol-A, Ardel? D-100, poly(2, 6-dimethyl 1, 4-phenylene oxide), PPO, polymer-polymer interaction parameter, electrical conductivity
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 223
Özet
Bisfenol-A'nın eşit orandaki tereftalik ve izoftalik asit kopoliesterinin (PAr), poli(2,6-dimetil- 1,4 fenilen oksit) (PPO) ve onların çözücüsü uçurularak hazırlanmış 25/75, 50/50 ve 75/25 oranlarındaki karışımları üzerinde, çeşitli çözücü serilerinin ters gaz kromatografisi (TGK) tekniği ile alıkonma zamanları, geniş bir sıcaklık aralığında ölçülerek, alıkonma diyagramları çizildi ve diyagramlardan, karışımların ve bileşenlerinin ikinci dereceden ısısal geçiş noktaları tayin edildi. PAr, PPO ve karışımlarının 220oC ile 260oC sıcaklık aralığındaki termodinamik polimer-çözücü etkileşim parametreleri, polimerlerin çözünürlük parametreleri ve karışımların polimer-polimer etkileşim parametreleri bulundu. Çeşitli araştırmacılar tarafından önerilen yöntemler kullanılarak elde edilen çözücüden bağımsız polimer-polimer etkileşim parametreleri negatif olduğu için, karışımlardaki polimerlerin çalışılan sıcaklık aralığında karışabilir olduğu sonucuna varıldı. Çözücüsü uçurularak, oda sıcaklığında ve yüksek sıcaklıklardan şoklamayla soğutularak hazırlanmış örneklerinin DTK termogramlarından, karışımların oda sıcaklığında karışamadığı fakat 220oC ve 240 oC' de karışabilir olduğu sonucuna varıldı. Karışımların viskozite ölçümlerinden bulunan parametreler, polimerlerin oda sıcaklığında karışamadığını fakat 70 oC de karışabilirliğe yaklaştığını düşündürdü. Polarize ışık mikroskobunda 260 oC den oda sıcaklığına kadar karışımlarda bir faz ayrılması gözlenemedi. FTIR-ATR spektrumlarında, PAr' ın 1721 cm-1 deki karbonil pikinin, karışımlardaki PPO oranı arttıkça daha yüksek dalga sayılarına kayması, karışımdaki polimerler arasında spesifik bir çekim etkileşimi bulunduğu şeklinde yorumlandı. Birkaç organik katkı (dopant) ile çeşitli oranlarda, çözücüsü uçurularak hazırlanan PAr, PPO ve bunların eşmolarlı karışımının filmlerinin elektriksel iletkenlikleri karanlıka ve yüksek vakumda geniş bir sıcaklık aralığında ölçüldü. Katkısız karışımın iletkenliği oda sıcaklığında 8.0.10-15 S/cm'den, 240oC de 3.0.10-13 S/cm'e arttı, katkılananlarda ise 3.5.10-11 S/cm'e kadar arttı. Ergiterek karıştırma ile çeşitli oranlardaki ikili PAr/MWCNT ve üçlü PAr/PPO/MWCNT karışımlarından hazırlanan nanokompozitlerin morfolojisi, ışık, SEM ve AFM ile resimlendi. Nanokompozitlerin oda sıcaklığındaki yüzey ve hacim dirençleri ölçülerek elektrik iletkenlikleri tayin edildi. MWCNT ilavesiyle PAr'ın iletkenliği 10-2 S/cm'e PAr/PPO karışımlarınınki ise 10-4 S/cm'e kadar arttırıldı. Nanokompozitlerin mekanik özellikleri dinamik mekanik analiz ile ölçüldü. PAr'ın mekanik dayanımımı MWCNT ile artarken PPO ile azaldı. PPO ve MWCNT ilavesiyle üçlü kompozitlerin bozunma sıcaklığı düşmesine rağmen 460oC'den daha yüksek kaldılar.
Özet (Çeviri)
At first, the retention diagrams of some solvents on a copolyester of bisphenol-A with terephthalic and isophthalic acids in equal ratio (PAr), poly (2,6-dimethyl 1,4-phenylene oxide) (PPO) and their mixtures in compositions of 25/75, 50/50, 75/25 prepared by solvent casting were drawn by measuring their retention times in a wide temperature range by inverse gas chromatography (IGC) technique. The second order thermal transition points of the mixtures and their components were determined from their retention diagrams. The thermodynamic polymer-solvent interaction parameters of PAr, PPO and their mixtures with the studied solvents, solubility parameters of the polymers and polymer-polymer interaction parameters of mixtures were determined at temperatures between 220 oC and 260 oC. It was concluded that the polymers in the mixtures were miscible at studied temperature range since their solvent independent polymer-polymer interaction parameters obtained by means of the methods proposed by various researchers. It was concluded that the mixtures were immiscible at room temperature but miscible at 220 oC and 240 oC from the differential scanning calorimetry thermograms of the samples prepared by solvent casting at room temperature and quenched from high temperatures. The parameters obtained from the viscosity measurements of the mixtures were suggested that the polymers were immiscible at 30 oC but they come near to miscibility at 70 oC. However, a phase separation could not be observed in the mixtures on the polarized light microscopy from 260 oC to room temperature. A shifting of the carbonyl peak of PAr on the Fourier transform infrared spectroscopy-attenuated total reflection spectra from 1721 cm-1 to higher wave numbers by increasing ratio of PPO in the mixtures was interpreted as existence of a favorable specific interaction between polymers. The electrical conductivity of solvent cast films of PAr, PPO and their equimolar mixture dopped in various ratios with a few organic dopants were measured at dark and high vacuum in a wide temperature range. The conductivity of the mixture increased from 8.0.10-15 S/cm at room temperature to 3.0.10-13 S/cm at 240oC in the case of undopped sample while it increased up to 3.5.10-11 S/cm in the case of dopped ones. The morphologies of the nanocomposites prepared in various ratios by melt mixing of binary mixtures of PAr/Multiwalled carbon nanotube (MWCNT) and ternary mixtures of PAr/PPO/MWCNT were represented by means of light, scanning electrone and atomic force microscopies. The electrical conductivities of the nanocomposites were determined by measuring their surface and volume resistances at room temperature. By introduction of MWCNT, the conductivity of PAr was increased 10-2 S/cm while those of PAr/PPO mixtures were increased up to 10-4 S/cm. The mechanical properties of the nanocomposites were measured by dynamic mechanical analysis. The mechanical strength of PAr was increased by MWCNT however decreased by PPO. The decomposition temperatures of the ternary mixtures were higher than 460 oC although they decreased by introduction of PPO and MWCNT.