Çeşitli emülgatörler kullanılarak vinil asetat-ko-bütil akrilat emülsiyon kopolimerlerinin sentezi, karakterizasyonu, koloidal ve termal özelliklerinin incelenmesi
The synthesis and characterization of vinyl acetate-co-butyl acrylate emulsion copolymers by using various emulsifying agents and investigation of thermal and colloidal properties
- Tez No: 201436
- Danışmanlar: DOÇ.DR. AYFER SARAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Polimer Bilim ve Teknolojisi, Chemistry, Polymer Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Vinil asetat, bütil akrilat, anyonik emülgatör, N-metilol akrilamid, kopolimer lateks, Vinyl acetate, butyl acrylate, anionic emulsifier, N-methylol acrylamide, copolymer latex
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Poli(vinil asetat-ko-bütil akrilat) lateksleri yarı-kesikli emülsiyon polimerizasyon prosesi ile sentezlendi. Kopolimerizasyonlar; sabit 85:15 vinil asetat/bütil akrilat monomer oranında, koruyucu kolloid olarak N-metilol akrilamid (Amol), anyonik emülgatör olarak sodyum lauril sülfat eter ve noniyonik emülgatör olarak 30 mol etoksilatlanmıs nonil fenolün farklı yüzde bilesimleri ve her bir yüzde bilesim için degisen emülgatör konsantrasyonlarında amonyum persülfat baslatıcısı kullanılarak 70 derecede yapıldı. Kopolimer lateksler; katı madde miktarı ve dönüsüm yüzdeleri gravimetrik, orijinal viskoziteleri Brookfield viskozimetresi, ortalama tane boyutları Zetasizer, yüzey gerilimleri du Nouy tensiyometresi ve camsı geçis sıcaklıkları diferansiyel taramalı kalorimetre ile belirlenerek karakterize edildi.
Özet (Çeviri)
Poly(vinyl acetate-co-butyl acrylate) latexes were synthesized by applying semi-batch emulsion polymerization. Copolymerizations were carried out keeping constant monomer ratio as 85:15 for vinyl acetate/butyl acrylate, in the presence of N-methylol acrylamide as protective colloid, ammonium persulfate as thermal initiator, sodium lauryl ether sulfate as anionic emulsifier and 30 mole etoxylated nonyl phenol as nonionic emulsifier, which were used in different percentage into total emulsifier, and in each percentage various concentrations. The copolymer latexes were characterized total solid content and conversion by gravimetric analyses, original latex viscosities by Brookfield viscometer, average particle sizes of copolymer latexes by Zetasizer, surface tension by du Nouy tensiometer, and glass transition temperatures by differential scanning calorimeter.