Süperkritik su ortamında zeytin karasuyunun arıtımı
Treatment of olive mill wastewater in supercritical water
- Tez No: 201448
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MESUT AKGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Çevre Mühendisliği, Chemical Engineering, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Supercritical water, treatment of olive oil mill, oxidation, reaction kinetics
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Süperkrititik su oksidasyonu (SCWO) atıksuların içerdiği organikleri zararlı yan ürünler oluşturmadan parçalayabilen bir prosestir. Bu nedenle SCWO prosesi, tehlikeli atıkların bertarafında tercih edilen bir tekniktir. Süperkrititik su oksidasyonu, bir oksidan madde kullanılarak suyun kritik özellikleri olan 374.8°C'nin üzerindeki sıcaklık ve 221.3 bar'ın üzerindeki basınç değerlerinde gerçekleştirilir. Bu koşullarda suyun düşük yoğunluk, dielektik sabiti ve iyon ürünü değerlerinden dolayı su polar olmayan çözücü gibi davranır. Bu çalışmanın amacı, birçok organik kirletici içeren zeytin karasuyunun, süperkritik su ortamında kısa sürede ve tamamen arıtılmasıdır. Oksidan olarak hidrojen peroksit'in kullanıldığı, farklı reaksiyon koşullarında yapılan deneylerde başlangıç KOİ konsantrasyonu 16.97?154.47 mmol/L, başlangıç TOC konsantrasyonu 16.03?145.93 mmol/L, başlangıç O2 konsantrasyonu 147?588 mmol/L aralığındadır. Piroliz deneyleri hariç tüm deneyler O2 fazlalığı varlığında gerçekleştirilmiştir. Farklı reaksiyon koşullarında yapılan deneylerde 5?30 s reaksiyon süresi aralığında KOİ dönüşümleri %82.43-%99.96 aralığında, TOC dönüşümleri ise %55.39-%100 aralığında elde edilmiştir. Elde edilen deneysel veriler kullanılarak, çeşitli oksidasyon kinetiği görüşleri ortaya atılmış ve reaksiyon kinetik modelleri oluşturulmuştur. Anahtar Kelime: Süperkritik su, zeytin karasuyunun arıtımı, oksidasyon, reaksiyon kinetiği.
Özet (Çeviri)
The supercritical water oxidation (SCWO) process, decomposes organic compounds in wastewater without harmful by-products, seems to be an alternative technique to dispose of dangerous wastes. Supercritical water oxidation is performed using an oxidant above the temperature of 374.8°C and the pressure of 221.3 bar which are the critical temperature and pressure of water. Water has unique properties that the low values of density, dielectric constant and ionic product induce a non-polar solvent behaviour of water, when temperature and pressure are above the critical values for water. The aim of this work is to decompose organic compounds completely in olive oil mill wastewater at low residence times. The initial COD, TOC and O2 concentrations at reaction conditions ranged from 16.97 to 154.47 mmol/L, from 16.03 to 145.93 mmol/L, and from 147 to 588 mmol/L, respectively, by using hydrogen peroxide as the oxygen source. All experiments, except pyrolysis experiments, were carried out with excess O2. In different reaction conditions, COD and TOC conversions were obtained between 82.43?99.96% and %55.39-%100, respectively, at the reaction times between 5 and 30 s. Using experimental data obtained, the hypothesis of various oxidation kinetics were proposed, and the reaction models were developed.