Hidrojenin ulaşımda yakıt olarak kullanılması: Hibrit elektrikli şehir içi kişisel ulaşım aracı konsepti
Hydrogen as a fuel in transportation: A hybrid electric, personal urban transport vehicle concept
  1. Tez No: 201447
  2. Yazar: EMRAH KINAV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMA Z. BAYKARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Chemical Engineering, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hidrojen, yakıt pilleri, otomotiv, Hydrogen, fuel cells, automotive
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Özellikle son yıllarda, küresel ısınma ve iklim değisikliği dünyanın gündemine oturmustur ve günümüzde CO2' in sera etkisine katkısının %50 olduğu tahmin edilmektedir. 80'li yıllarda hızlı bir sekilde ekolojik dengenin bozulmaya baslaması ve çevre sorunlarının ortaya çıkmasıyla birlikte, toplam CO2 emisyonlarının %60'ından sorumlu olan motorlu tasıtların egzoz emisyonlarında sınırlamalar, önlemler arasında ilk sırayı almıstır. Hidrojen yakıtının kullanıldığı yakıt pilleri de, birçok farklı alternatifle beraber, motorlu tasıtlar için daha temiz ve sürdürülebilir bir enerji sistemi olusturulması amacıyla arastırılmaktadır. Doğaya zararlı emisyon yaymayan bir enerji sistemi olusturmak amacıyla yapılan çalısmalarda gelinen noktada halen hangi teknolojinin ve/veya teknolojilerin motorlu tasıtların ve otomotiv endüstrisinin geleceğini sekillendireceği netlik kazanmamıstır. Bu çalısmada ayrıca, kisisel ulasım araçlarının dezavantajları göz önünde bulundurularak, yeni bir yakıt pili - batarya hibrit elektrikli sehiriçi kisisel ulasım aracı konsepti önerilmistir. Bu aracın üretilip testlerinin gerçeklestirilmesi ise çalısmanın bir sonraki adımını olusturacaktır.
Özet (Çeviri)
Especially over the last years, global warming and climate change has become a major issue of concern. CO2 contribution to the global warming is estimated to be %50. Precautions were taken to limit the emissions of the motor vehicles which are responsible for %60 of the total CO2 emissions. Fuel cells that use hydrogen as a fuel, among other alternatives, are being investigated to build clean and sustainable energy system. It is still not certain which technology and/or technologies will shape the future of motor vehicle and the automotive industry. A fuel cell ? battery hybrid electric personal city transport vehicle concept is suggested by bearing in mind the disadvantages of the personal transport vehicles. Manufacturing and testing this vehicle will be the next phase of my study.