Alüminyumun ve kurşunun birlikte spektrofotometrik tayinleri
Simultaneous spectrophotometric determination of aluminium and lead
  1. Tez No: 201456
  2. Yazar: ÖZLEM ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İKBAL KOYUNCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Alüminyum, kurşun, 1. türev, standart ilave yöntemi, CPB, Aluminium, lead, first order derivative, standart addition method, CPB
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Analitik Kimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Alüminyum ve kurşun günlük hayatta oldukça fazla kullanılan metaller arasındadır. Son yıllarda yapılan çalışmalar, kurşun ve alüminyumun canlı sistemler için toksik etkiye neden olduğunu göstermiştir. Bu yüzden, alüminyum ve kurşun tayinleri büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada, alüminyum ve kurşun sulu ortamda ve yüzey aktif madde ortamında olmak üzere iki yöntem ile tayin edilmiştir. Her iki yöntemde de belirteç olarak 3 ml 1 x 10-4 M ksilen oranj kullanılmıştır. Sulu ortamda alüminyum ve kurşunun tayininde; oluşan komplekslerin 1. türevi alındığında alüminyum için yararlı bir dalga boyu gözlenirken kurşun için gözlenemedi. Bu nedenle alüminyum tayini 1D580'deki ölçülen değerlerinde yapıldı. Kurşun ise; çözeltiye NaF katılarak A580'de ölçüm yapıldı. Alüminyum ve kurşunun birlikte tayini için tampon etkisi, sıcaklık, bekletme süresi ve bozucu metal etkisi incelendi. Kurşun içeren çözeltiler için 580 nm dalga boyunda pH 3 glisin tamponuyla bekletme yapılmadan kantitatif tayinin mümkün olduğu gözlendi. Al konsantrasyonu kurşun tayinine girişim yapmakta olduğu gözlendi. Bu etkiyi gidermek için gerekli miktarda NaF katıldı. Alüminyum ve kurşunun sulu ortamda tayin yöntemi, AAS yöntemiyle F ? test kullanılarak karşılaştırıldı. İkinci yöntemde; sulu ortamda alüminyum ve kurşun tayini katyonik yüzey aktif madde olan CPB kullanılarak yapıldı. Alüminyumu tayin etmek için CPB içeren pH 3 glisin tamponuyla hazırlanan çözeltilerin 574 nm'de 1. türev değeri alındı. Kurşunu tayin etmek için ise, CPB içeren pH 3 glisin tamponuyla hazırlanan çözeltinin 606 nm'de 1. türev değeri alındı. Standart ilave yöntemi kullanılarak geliştirilen iki yöntem sentetik su örneklerine ve siyah çay örneklerine başarıyla uygulandı.
Özet (Çeviri)
Aluminium and lead are one of the metals, which are fairly much used in the daily life. In recent years, lead and aluminium cause a toxic effect on the living systems. Therefore, determination of both of aluminium and lead is very impotartant. In this study, the aluminium and lead in presence of surfactant and in absence of surfactant are determined simultaneously as two methods in aqua system. Both of methods are used 3ml 1 x 10-4 M XO (xylenol orange) as a reagent. In aqua system the determination of aluminium and lead is observed suitable wavelenght for aluminium, but lead is not. Therefore, 1D580 is measured for the determination of aluminium. For the determination of lead is measured at A580 by adding NaF. The simultaneous determination of aluminium and lead is investigated buffer effect, temparature, waiting time and inteference effect. The determination of lead solution at 580 nm in pH 3 glycine buffer without waiting, quantitatively is observed. The concentration of aluminium is caused interference on the determination of lead. Therefore, NaF is added for the interference. In aqua system the simultaneous determination of aluminium and lead in absence of sufactant method is compared with AAS method by using F ? test. In secound method, CPB is used the simultaneous determination of aluminium and lead in presence of surfactant as a cation surfactant in aqua system. For the determination of aluminium, the solution is measured the first order derivative at 574 nm which is prepared in pH 3 glycine buffer. For lead is also measured the first order derivative at 606 nm. Both of two methods are successfully applied to the sythetic samples and the dark tea samples