Radyoprotektör biyopolimer sistemlerin geliştirilmesi
Development of the radioprotector biopolymer systems
  1. Tez No: 201455
  2. Yazar: GÜNAY YÜCE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET MUSTAFAEV AKDESTE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Radyoprotektör, Suda çözünen polimer, PAA, polimer-metal kompleksi, Radioprotector, water soluble polymer, PAA, polymer-metal complex
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
?Radyoprotektör? olarak adlandırılan bazı kimyasal maddelerin organizmayı iyonizan radyasyonun zararlı etkilerinden koruyabildigi bulunmustur. Bu maddeler çok küçük miktarlarda bile organizmayı iyonizan radyasyonun öldürücü etkilerinden koruyabilirler. Günümüze kadar çok çesitli maddelerin radyoprotektif etkileri üzerine birçok arastırma yapılmıs ancak polimerik yapıda bir radyoprotektöre rastlanmamıstır. Radyoprotektif etkisi arastırılan bu maddeler küçük molekül agırlıkları nedeniyle organizmada kısa süreli biyolojik etki göstermektedirler. Bu nedenle polimerik radyoprotektörlerin gelistirilmesi çok büyük önem tasımaktadır. Bu amaçla, suda çözünen negatif yüklü poliakrilik asit (PAA) ve akrilik asit vinilpirolidon kopolimerleri (P(AA/VP), nötral polivinil pirolidon (PVP) ve bunların Cu(II) ile iyon koordinasyon bilesenlerinin ve kan proteinleri içersinde en çok miktarda bulunan protein fraksiyonu Serum Albumini (BSA) ile olusturdukları çesitli kompleksler kullanıldı. Radyasyon etkisi ile komplekslerde meydana gelen degisimler kimyasal yöntemlerle (uv-vis, FT-IR spektrofotometri, HPLC, elementel analiz, AAS) incelendi. Bu maddelerin radyasyon varlıgında, dolasan kan lenfositleri üzerinde olusturdukları etkiler ise sitogenetik yöntemler (mikronükleus analizi (MN), kromozom aberasyon (CA) analizi) kullanılarak arastırılmıstır. Biyolojik etki mekanizmasının anlasılabilmesi için polimerlerin farklı molekül agırlıklarının ve konformasyonunun denenmesi ile ilgili çalısmalara agırlık verilmistir. Belirli bir radyasyon dozuna kadar polimer-metal ikili kompleks sisteminde Cu2+'nin radyasyon etkisi ile Cu1+'e indirgenmesi, artan radyasyon dozu ile artıs göstermistir. Bu sonuçlar radyasyon enerjisinin ikili kompleksdeki Cu2+ iyonları tarafından absorblandıgı düsüncesini dogrulamıstır. Sitogenetik çalısmalardan ise molekül agırlıgı ve konformasyon degisiminin hücreye olan etkisinin farklı oldugu gösterilmistir. PAA ve komplekslerinin hücre ile olan etkilesiminde interpolimer kompleks olusumu ve kooperatif etkilesimin rolü oldugu gösterilmistir. PAA'nın belirli bir konsantrasyon aralıgında radyoprotektif bir etki gösterdigi belirlenmistir. Bu çalısmalar mevcut küçük molekül agırlıklı, organik radyoprotektif maddelere alternatif olabilecegi düsünülen daha etkili, düsük toksisiteye sahip radyoprotektörlerin gelistirilmesine bir baslangıç olması amacı ile yapılmıstır.
Özet (Çeviri)
It has been found that some chemical substances, which is taken in organism before exposure to ionizing radiation, protect the organism against lethal and harmful effect of ionizing radiation called as ?radioprotector?. They protect the organisms against a lethal dose of ionizing radiations when they are also extremely small amount. Various compunds have been investigated towards on radioprotective effect but polymer containing have not been discovered up to now. Since the organic compounds investigated radioprotective effect have relatively less molecular weight, so that they show biological effect in a short time. That is why it is very important to improve polymeric radioprotector. In the present work, ion-coordination compounds of some water soluble negatively charged polyacrylic acid (PAA) and copolymer of acrylic acid vinylpyrrolidone (P(AA/VP), neutral polyvinylpyrrolidone (PVP) mediated with Cu(II) and Bovine Serum Albumin (BSA) which is found the highest protein fraction in blood have been used. Chemical methods (uv-vis, FT-IR spectrophotometry, HPLC, elemental analysis, AAS) have been employed to these complexes in order to investigate the effect of irradiation. The effect of radiation on in vitro human peripheral lymphocyte in the presence of these compouds have been researched using cytogenetic methods (micronucleus analysis (MN), chromosome aberration (CA) analysis). My work has been focused on polymers having several different molecular weights and conformations in order to understand the biological effect mechanism. Until certain radiation doses, reduction of Cu(II) ion to Cu(I)ion in polymer-metal complex system by rising radiation effect has increased. These results have confirmed, the radiation energy was absorbed by Cu(II) ion in polymer-metal complex system. It has been showed that in cytogenetic studies, the effect of molecular and conformational alterations were difference on cell. The role of interpolymer complex formation and cooperative interaction have been pointed out in the interaction of PAA and their complexes with cell. It has been determined that, in specific PAA concentration has radioprotective effect. The objective of this study is to develop high-effective polymer containing radioprotectors with low toxicity as an alternative to the conventional radioprotectors mentioned before.