Magnezyum temelli sodyum borhidrür üretimi ve üretimi etkileyen parametrelerin incelenmesi
Magnesium based sodium borhydride production and determination the parameters which affect on production
  1. Tez No: 201469
  2. Yazar: ERKAM MURAT ESLEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SABRİYE PİŞKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sodyum borhidrür, hidrojen enerjisi, magnezyum hidrür, bor bilesikleri, Sodium borohydride, hydrogen energy, magnesium hydride, boron compound
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Günümüzde birincil enerji kaynagı olarak bilinen fosil yakıtların giderek azalmakta ve dünya enerji talebinin büyük bir kısmının bu yakıtlar tarafından karsılanmakta oldugu bilinmektedir. Azalan enerji kaynakları, çevre kirliligi, elektrik enerjisinin depolanamaması gibi sebepler birincil enerji kaynaklarında sistemli bir degisim meydana getirmis ve hidrojenin giderek önem kazanmaya baslamasına neden olmustur. Evrende bulunan en yaygın element olan hidrojen, aynı zamanda tüm yakıtlar arasında birim agırlık basına en yüksek enerji içerigine de sahiptir. Hidrojen dogal bir yakıt olmayıp, birincil enerji kaynaklarıyla fosil yakıtlar, biokütle ve özellikle su gibi hammaddelerden üretilebilir. Hidrojenin en önemli özelliklerinden biri de süphesiz depolanabilir olmasıdır. Hidrojen gaz veya sıvı olarak saf halde tanklarda depolanabilecegi gibi, karbon nanotüplerde fiziksel olarak veya hidrür seklinde kimyasal olarak depolanabilmektedir. Bor içeren kompleks hidrürler sıvı kosullarda kullanılması nedeni ile de önem tasımaktadır. Bor esaslı sistemler sodyum borhidrürü, diger hidrojen tasıma yöntemleri arasında çok daha fazla avantajı oldugundan esas almaktadır. Bu çalısmada; magnezyum yüksek basınç ve yüksek sıcaklıkta hidrojen ortamında magnezyum hidrür üretimi gerçeklestirilmis ayrıca, magnezyum hidrür, susuz boraks ve sodyum karbonatın reaksiyona sokularak yüksek sıcaklık ve yüksek hidrojen atmosferi altında sodyum borhidrürün elde edilmesi olmak üzere iki adımda üretim gerçeklestirilmistir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, fossil fuels which are known as primary energy sources decrease , also world energy requirements are mostly provided by fosil fuels. Because of environmental pollution decrease of energy sources and diffuculties in storing electrical energy; much more attention is given to hydrogen. Hydrogen which is the most simple and common element in the world, has the highest energy capasity for per unit weight according to other fuels. And hydrogen is not a natural fuel, which is produced by different sources such as fossil fuels, biomass and especially water. One of the most important features of hydrogen is that it can easly be stored. Pure hydrogen can be stored in gaseous and liquid form in tanks, in carbon nanotubes as physical and also can be stored as hydrides chemically. Boron containing complex hydrides are considered seriously since they are used in liquid conditions. Sodium borohydride is the fundamental of boron based systems because of having much more advantageus among the other hydrogen storage methods. In this study, sodium borohydride is produced through two steps. At firs step magnesium hydride is produced by magnesium, at high hydrogen atmosphere and at high temperature. In the second step sodium boronhydride is manufactured from magnesium hydride, dehydrated borax and sodium carbonate at high temperature and pressure hydrogen atmosphere.