Bulanık analitik hiyerarşi prosesi kullanarak rüzgar enerjisi santral yeri seçimi
Layout election of wind energy station by using fuzzy analitical hierarchy process
  1. Tez No: 201472
  2. Yazar: UĞUR YALÇIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TUFAN DEMİREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji, Rüzgar Enerjisi, Tesis Yeri Seçimi, Bulanık Analitik Hiyerarşi Prosesi, Energy, Wind Energy, Election Layout, Fuzzy Analytic Hierarchy Process
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalışma, günümüzde hızla artan enerji tüketimi ve hızla tükenen enerji kaynaklarına alternatif olabilecek rüzgar enerjisi ve bu konudaki verimliliği arttırmak için rüzgar enerji santralleri kurulumunda yer seçimi konusunda yapılmıştır. Rüzgar enerjisi bir çok yönüyle araştırılmış, tesis yeri seçimi konusundaki öncelikler belirlenerek alternatifler arasında en iyi yerin seçilmesi amaçlanmıştır. Çalışmada öncelikle enerjinin tanımı ve günümüz için önemi, rüzgar enerjisi ve gelişimi verilmiş, rüzgar enerjisi farklı yönlerden incelenmiştir. Uygun yerin seçiminde kullanılacak bulanık analitik hiyerarşi prosesi yöntemi açıklandıktan sonra kriter ve alt kriterler bulunarak öncelikleri belirlenmiş ve istenen hiyerarşik yapı kurulmuştur. Çıkan sonuçlar son bölümde değerlendirilerek alternatif yerlerden hangisinin seçileceği konusu detaylı olarak incelenmiş ve yorumlar sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study is made in the subject of election layout for wind energy power station for increasing productivity in this subject and wind energy which can be alternative for todays rapidly running out energy resources and rapidly increasing consumption of energy. Wind energy investigated in many ways, layout fundamentals defined and aimed choosing best place among alternatives. In the study, first of all description of energy and its importance for today, wind energy and development of it given and wind energy examined in different ways. After explaining the method fuzzy analitical hierarchy process which is used for choosing suitable place, fundamentals are defined finding criteria and sub-criteria and the hierarchical construction is built which is wanted. By valuating appeared results the subject of choosing which place in alternatives examined detailed and commentaries presented.