Dört noktasından mesnetli dikdörtgen plağın kararlı titreşim durumunun incelenmesi ve pasif kontrol uygulamaları
Analysis of steady-state vibration of rectangular plate supported from four points and passive control applications
- Tez No: 201473
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CİHAN DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Doğal frekans, sonlu elemanlar yöntemi, deneysel modal analiz, titreşim, Natural frequency, finite element method, experimental modal analysis, vibration
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmada dikdörtgen plağın titreşim durumu çeşitli sınır şartları ve yük durumları için incelenmiştir. Teorik ve deneysel analizler nokta mesnet, yay mesnet, viskoelastik mesnet ve kütle eklenmesi durumları için yapılmıştır. Doğal frekans analizi ve harmonik kuvvet analizi yapılmıştır. Teorik yöntemde sonlu elemanlar yöntemi kullanılmıştır. Deneysel çalışmalarda sistemin FTF (frekans tepki fonksiyonu) ve APS (kuvvet ve cevabın otospektrumu) grafikleri çizdirilmiştir. Sonuçlar incelenerek deneysel ve saha çalışmaları için öneriler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study vibration of rectangular plate has been investigated for various boundary and load coditions. Theoretical and experimental analyses are made for point supported, spring supported, viscoelastic supported and load applied situations. Natural frequency analysis and harmonic force analysis are made. Finite element method was used in theorotical process. During the experimental studies, FRF (frequency response function) and APS (auto power spectrum) diagrams are drawn. The results are investigated, and suggestions for experimental studies are made.