Kesintisiz güç kaynaklarının incelenmesi
The analysis of uninterruptible power supplies
  1. Tez No: 201476
  2. Yazar: SERKAN AKGÜN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. SALİH TACİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Enerji, Electrical and Electronics Engineering, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Kesintisiz Güç Kaynakları, Dogrultucu, nverter, Akümülatör, Akım Harmonik Distorsiyonu, PWM (Darbe Genislik Modülasyonu), Uninterruptible Power Supply, Rectifier, Inverter, Battery, Total Current Harmonic Distortion, PWM (Pulse Width Modulation)
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Yürütülen bu çalısmada son yıllarda güç elektronigi alanında yapılan AR-GE çalısmaları neticesinde Kesintisiz Güç Kaynaklarına yansıyan gelismeler ele alınarak, çesitli KGK modelleri, yapıları ve çalısma esasları incelenmistir. lk olarak giris bölümünde sebeke problemleri, sebepleri ve etkileri üzerinde durularak bunların önüne geçebilmek adına kullanılması gereken günümüz KGK'larından beklenen özellikler anlatılmıstır. kinci bölümde KGK'ların çesitleri üzerinde durularak farklı dizaynlardaki KGK'ların yapıları ve çalısmaları incelenmistir. Üçüncü bölümde ise tezin ana temelini olusturan statik KGK'ların dogrultucu, sarj, akümülatör, inverter, filtre, statik ve manuel by-pass salterleri, haberlesme ve trafo üniteleri üzerinde bir inceleme yapılarak bu üniteler hakkında detaylı bilgilere ve elektriksel parametrelere yer verilmistir. Dördüncü bölümde KGK'ların jeneratör ile sorunsuz bir sekilde ortak çalısması için isletmelerdeki dikkat edilmesi gereken hususlar ele alınarak KGK yapılarından dolayı degisken giris güç faktörleri ve giris akım harmonikleri için projelendirme sırasında seçilmesi gereken jeneratör güçleri üzerinde durulmustur. Besinci bölümde KGK'ların gerek güvenirliligini arttırmak gerekse güç artırımını saglamak adına paralel çalıstırma esasları üzerinde durularak, çesitli paralel çalısma mantıkları anlatılmıstır. Yedinci bölümde ise 200kVA 12 darbe dogrultuculu statik kesintisiz güç kaynagı yapısı incelenerek sistemi olusturan kartlar ve görevleri hakkında bilgi verilmistir. Bir görüntüleme merkezinde MR cihazını destekleyen KGK'nın giris çıkıs elektriksel karakteristikleri detaylı güç analizi ve ölçümleri ile incelenmistir. Yapılan ölçümler neticesinde uluslar arası standartlardan fazla ölçülen giris akım harmoniklerini azaltmaya yönelik KGK üzerinde yapılan revizyonlar ele alınarak, standartlara uygun degerler elde etmeye yönelik yürütülen çalısmalar sırasındaki detaylı güç analizleri bu bölümde genis bir sekilde anlatılmıstır.
Özet (Çeviri)
In this study, the developments in Uninterruptible Power Systems by the help of research and development studies in power electronics during last few years, various UPS types and working principles are investigated. At the first part, network problems; causes and effects of these problems are stated. The expectations from today?s UPS in order to eliminate these problems are discussed. At the second part UPS types are studied and working principles of different design UPS are examined. At the third part, the basic concept of the thesis, static UPS rectifier, charge, battery, inverter, filter, static manual bypass switch, communication, transformer units are examined and detailed information about these units and electrical parameters are submitted. At the fourth part, the necessary points that should be taken into consideration to provide problem free working conditions between UPS and the generator are studied. Generator power selection during the project for input power factor and input harmonic distortion according to the structure of UPS is discussed. At the fifth part, parallel working principle of UPS aiming to increase reliability as well as increasing the power is studied. Various parallel working principles are explained. At the seventh part, 200kVA 12 pulse rectifier static UPS structure is investigated and card components and their roles are explained. With detailed power analysis and measurements, input output electrical characteristics of an UPS that is used on an imaging center to support an MR equipment is studied. According to measurement results, in order to eliminate input harmonic distortion values that are higher than the international standards, revisions made on UPS and detailed power analysis are discussed.