Pilot ölçekli bir anaerobik atıksu arıtma sisteminin kurulması, otomasyonu ve kontrolü
Design, construction, control and automation of a pilot-scale anaerobic wastewater treatment system
- Tez No: 201489
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞEREF NACİ ENGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Anaerobik arıtma, Otomasyon sistemleri, Matematiksel modelleme, Dogrusal olmayan denklemler, Anaerobic treatment, Automatic control, Sensors, Mathematical modelling, Nonlinear differential equations
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu çalısma, 104E069 no'lu ?Anaerobik Atıksu Arıtma Proses Sisteminin Modellenmesi ve Etkin Kontrol Algoritmalarının Gelistirilmesi? baslıklı TÜBTAK Arastırma Projesi kapsamında gerçeklestirilmistir. Anaerobik (havasız) atıksu arıtımı bazı avantajları nedeniyle son yıllarda önem kazanmıs ve üzerinde çok sayıda arastırma yapılmıstır. Anaerobik arıtma sistemleri özellikle orta ve yüksek kirlilik konsantrasyonlarına sahip atıksuların arıtılmasında, aerobik (havalı) sistemlere nazaran daha ekonomik olması, az arıtma çamuru vermesi ve bütün bunlardan daha önemlisi, biyoenerji olarak adlandırılan metan gazı üretmesi bakımlarından oldukça önemli bir süreç çesididir. Ancak, dogrusal olmayan davranıs gösteren sürecin dinamiklerinden dolayı anaerobik arıtma sistemlerinin modellenmesi ve etkin kontrolünde bazı zorluklarla karsılasılmaktadır. Sistemin optimum kontrolünü saglamanın temeli, atıksu arıtma sürecinin dinamik davranıslarının en iyi biçimde matematiksel olarak ifade edilmesine ve tesisin kurulması için gerekli ekipmanın dogru seçilmesine baglıdır. Bu tezde, daha önceki çalısmalar ısıgında pilot ölçekli bir havasız arıtma tesisinin kurulması, otomasyonu, sürecin matematiksel modellenmesi ve dogrusal olmayan proses denklemlerinin diferansiyel dömüsüm yöntemiyle çözülmesi üzerinde yapılan çalısmalar sunulmustur.
Özet (Çeviri)
This study has been carried out within TUBITAK (The Scientific and Technological Research Council of Turkey) Research Project ?Modelling an Anaerobic Wastewater Treatment Process and Developing Control Algorithms?. Anaerobic Wastewater Treatment has become an important subject recently because of some advantages in application. Anaerobic Wastewater Treatment is an important process for treatment of wastewater which has medium and high level pollution concentrations. It is more economical than its counterpart systems, it produces less sludge and produces methane gas which is also known as bio energy. However, there are some difficulties in modelling and controlling anaerobic wastewater treatment systems effectively because of non-linear process dynamics. Establishing an optimum control system depends on mathematical modelling of wastewater treatment process dynamics and selection of correct equipment for the plant to be controlled. In this thesis, the design, construction and automation of an anaerobic wastewater treatment plant has been realized. Then, in order to develop effective controls, mathematical modelling of the process and solutions of nonlinear process equations by means of Differential Transformation Method has been presented.