Aydınlatma sistemlerinde kalite, enerji verimliliği ve modelleme
Quality, energy efficiency and modeling of lighting systems
  1. Tez No: 201490
  2. Yazar: SERHAT ÖZENÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ADEM ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Aydınlatma sistemleri, enerji verimliliği, kalite, bakım, Lighting systems. Energy efficiency, quality and maintenance
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Aydınlatma sistemleri ışık kaynağından elektriksel ekipmanlara, optik tasarımdan modellemeye, kontrol çözümlerinden bakım ve yenileme konularına kadar birçok konu başlığını bünyesinde barındıran geniş bir değerlendirme alanına sahiptir. Sistem tasarımı bütün bu konu başlıklarını içereceğinden tasarımcının tüm detaylara ve bu detayların sistem üzerine etkilerine hakim olması gerekmektedir. Aydınlatma sistemleri konusunda iyi bir tasarımcı olabilmenin temelinde malzeme bilgisinin yanı sıra uygulama ve ekipmana ait parametrelerin ve sistem üzerine etkilerinin iyi bilinmesi yatmaktadır. Verimlilik en basit anlamıyla bir ekipman ya da ekipmanların meydana getirdiği sistemlerin etkinlik faktörü olarak tanımlanabilir. En basit sistemlerde bile sistem verimliliği tek bir parametreye bağlı olarak değişim göstermeyecek ve parametrik etkilerin sonuçları diğer faktörlerin etkilerine göre büyük farklılıklar gösterebilecektir. Özellikle aydınlatma sistem bileşenleri arasında büyük boyutlarda kalite ve verimlilik farklılıkları görülebilmektedir. Genel olarak güncel teknolojilerin tamamı daha verimli ve daha uzun ömürlü bir altyapı konulmasına yönelik olarak gelişim göstermektedir. Bu nedenle de kalite ve verimlilik konularının ön planda olduğu uygulamalarda güncel teknolojilerin yer alması kaçınılmaz olacaktır. Verimli bir sistem alt yapısının beraberinde uzun ömürlü bir alt yapı kurulumunun temelinde ekipmanların çevresel uyumlulukları ve kaliteleri de büyük önem taşıyacaktır. Bu konu sistem verimliliğinin sürekliliğinin sağlanması konusundaki en temel faktördür. Verimliliğin sürekliliği zaman, çevresel ve diğer faktörlerin etkilerine bağlı olarak büyük farklılık gösterebilmektedir. Verimlilik konusu içerisinde elbette ki kayıplar ve tasarruf konuları da yer almaktadır. Bakım ve yenileme konularında yapılacak yaklaşımlar sonucu bu noktada görülen kayıpların minimize edilmesi ve sonuç olarak daha verimli ve uzun ömürlü bir altyapı kurulması mümkün olabilecektir. Kontrol sistemleri ve tasarruf konuları da tasarımın önemli ana maddelerindendir. Fakat doğru sistem tasarımının ilk aşamasını verimli bir alt yapı kurulumu oluşturmaktadır. Tasarruf ancak verimli bir sisteme yönelik tüketimin sınırlanması amacıyla kullanıldığı zaman bir anlam taşıyacaktır.
Özet (Çeviri)
Lighting systems have a large field of evaluation in several terms from light sources to electrical equipments, from optical designing to modeling, from control solutions to maintenance and renewing. The designer should be aware of all the details and the effects of these details on the system since system design covers all of these topics. To be a good designer of lighting systems, a great knowledge is necessary on equipment and material sciences as well as the equipment parameters and their effects on the overall system. Basically, efficiency can be explained as the efficacy factor of equipment or systems including several equipments. Even in the simplest system, efficiency is not a function of a sole parameter and the results of parametric effects may vary according to the effects of other factors. Especially in lighting systems, there exist great differences among the components. Generally, up-to-date technologies are developed to build more effifient and long life infrastructures. Hence, applications with regard to the quality and efficiency will include up to date technologic trends. The peripheral compability and quality of components play an important role on the long lifed and efficient system infrastructures. This issue is the most fundemental factor to provide the sustainability of the system efficiency. The sustainability of the efficiency may vary according to the duration of operation, peripheral and other factors. The topic of efficiency absolutely includes the loss and saving issues. Maintanance and renewing approaches losses can be minimized resulting in a more efficient and long-lifed infrastuctures. Control systems and saving issues are also the basic items of designing. However, the first step to build an efficient system is to create an efficient infrastructure. Saving issues are valuable if only they are used to limit the consumption of an efficient system.