Sanayi sektörlerinde kullanılan enerji kompozisyonunun sektör ve firma ölçeği ile olan ilişkisi: İMES ve İkitelli organize sanayi bölgelerinde bir uygulama
  1. Tez No: 201488
  2. Yazar: CAHİT ATLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ÇAKIR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonometri, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Econometrics, Electrical and Electronics Engineering, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji, Elektrik Enerjisi, Sanayi Sektörleri, İstatistiksel Analiz, Doğrusal Regresyon, SPSS Yazılımı, Energy, Electrical Energy, Indusrty Sectors, Statistical Analysis, Linear Regression, SPSS Software
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Ülkelerin ekonomik büyüme ve gelişmelerinde enerji kullanımı büyük önem taşımaktadır. Bu önem, enerji türlerinden elektrik enerjisinin ekonominin diğer sektörleri ile olan yapısal bağlılığından kaynaklanmaktadır. Gelişmekte olan ülkelerde elektrik talebi ile ekonomik büyüme arasındaki güçlü ilişkinin, gelişmiş ülkelerde daha zayıf olduğu görülmektedir. Gelişmekte olan ülkelerde elektrik kullanımı uluslararası standartların oldukça gerisinde kalmakla birlikte, bu ülkelerdeki sanayileşme çabaları, gelirin artması ve elektrikli ev aletlerinin kullanımının yaygınlaşmasıyla elektriğe olan talep artmıştır. Ülkemizin de gelişmekte olan ülkeler arasında yer aldığı kabul edilerek, sanayide kullanılan enerji kompozisyonunun firma ve sektör ölçeği ile olan ilişkisi incelenen bu çalışma toplam 9 bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde konuya kısa bir giriş yapılmıştır. İkinci bölüm enerjinin önemini ve dünyada enerjinin durumunu anlatmaktadır. Üçüncü bölümde enerji çeşitleri detaylarıyla açıklanmıştır. Dördüncü bölüm Türkiye'deki enerji durumunu ele almaktadır. Beşinci bölümde elektrik enerjisi ve elektrik enerjisinin özellikleri açıklanmıştır. Altıncı bölüm İstanbul'da faaliyet gösteren temel sanayi sektörlerini anlatmaktadır. Yedinci bölümde İMES ve İkitelli Organize Sanayi Bölgesi'nde yapılan araştırmada kullanılan metodoloji açıklanmıştır. Sekizinci bölümde sayısal uygulamalar anlatılmış, dokuzuncu ve son bölümde ise araştırmadan elde edilen sonuçlar yorumlanmış ve değerlendirilmiştir. Yapılan uygulamada 2 farklı sanayi bölgesi ve 4 ayrı üretim sektörüne ait anket gözönüne alınmıştır. Doğrusal regresyon modeli kurularak buna bağlı istatistiksel analizler yapılmıştır. Bu modele ilave değişkenler eklenerek oluşturulan genişletilmiş model incelenmiş, Gruplandırma analizi, Crosstab Analizi ve Independent Samples T Test uygulanmıştır. SSPS yazılımının ve istatistiksel modeller ve analizlerin elektrik enerjisi sektörüne uygulanması bu çalışmayı özgün kılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Usage of energy is very important at the economical growth and development for countries. This importance causes from the structural dependence of electrical energy with the other sectors of the economy. The strong relation between electric demand and economical growth at the developing countries is more weak for the developed countries. Although the usage of electric is far from the international standards at the developed countries; industrialization efforts at these countries, increasing of income and spreadening of electrical house appliancies increase the demand for electric. Assuming that Turkey is a developing country, at this thesis consisting of nine chapters, the relation of industry energy composition with the scale of company and sector as analyzed. In the first chapter an introduction is given. The second chapter explains the importance of energy and situation of energy in the world. In the third chapter, types of energy are defined in detail. The fourth chapter considers the status of energy in Turkey. In the fifth chapter, electrical energy and its? characteristics are expressed. The sixth chapter describes the essential industry sectors in Istanbul. In the seventh chapter, the methodology used in the application performing at IMES and İkitelli Industry regions is explained. Chapter eight shows the numerical applications. In the last chapter, chapter nine, results are interpreted and evaluated. In this application, questionnaire for two different industry regions and four different industry sectors is considered. Building Linear Regression Model, istatistical analyses are applied. Adding new variables to the Linear Regression Model, Extended Model is analyzed, Grouping Analysis, Crosstab Analysis and Independent Samples t Test are performed. Application of SPSS Software and istatistical models and analyses to the electrical energy sector, make this study unique.