Elektrik enerji kalitesi ölçümleri için bir analizör prototipi geliştirilmesi
Developing an analyzer for power quality measurements
  1. Tez No: 201508
  2. Yazar: BÜLENT VURAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET UZUNOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Enerji, Mühendislik Bilimleri, Electrical and Electronics Engineering, Energy, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji kalitesi, Analizör, Harmonik, Veri örnekleme, Mikroişlemci, Energy quality, Analyzer, Harmonics, Data Acquisition, Microcontroller
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu tez çalışmasında geliştirilen ?Enerji Kalite Analizörü? ile sürekli olarak enerji kalitesi görüntülenebilmektedir. Analizörün donanım ve yazılım kısımlarının birbirinden bağımsız olması ona esnek bir yapı sağlamıştır. Ayrıca sahip olduğu bu esnek yapı sayesinde analizörün teknolojik gelişmelere adaptasyonu da sağlanabilmektedir. Böylece hem donanım hem de yazılım kısımları birbirinden bağımsız olarak güncellenebilmektedir. Bu analizörü diğerlerinden farklı yapan en önemli özelliklerinden biri de MATLAB Sunucu Sayfaları (MATLAB Server Pages-MSP) kullanılarak, enerji kalitesinin uzaktan görüntülenebilmesi ve MATLAB tabanlı analizlerinin yapılabilmesidir. Internet üzerinden, ölçüm cihazındaki analiz sonuçlarına ulaşılabilmekte ve gözlemlemenin yapıldığı tesis ya da sistemde bu sonuçları yorumlayacak sürekli bir kişiye de ihtiyaç kalmamaktadır. Gerçekleştirilen uygulama veri toplama, verilerin analizi, verilerin depolanması ve paylaşımı olmak üzere üç kısımdan oluşmaktadır. Veri toplama kısmında; tasarlanan donanım ile akım ve gerilimin bir periyoduna ait değerleri anlık olarak örneklenerek kendi üzerindeki RAM'de depoladıktan sonra gömülü bilgisayara aktarılmaktadır. Verilerin analizi kısmında; bilgisayarda toplanan veriler düzenlenerek tüm analizler, MATLAB&Simulink modeli yardımıyla yapılmaktadır. Verilerin depolanması ve paylaşımı kısmında ise; analiz sonuçları MSP ile bir veri tabanına taşınarak depolanmakta ayrıca web üzerinden de istenilen bir yerde ve bir PC üzerinden MATLAB yazılımına gerek olmaksızın görüntülenebilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, an ?Energy Quality Analyzer? was developed for monitoring the energy quality continuously. It has a reconfigurable structure by its flexible hardware and software. The developments in technology or calculation techniques can easily be adapted and its hardware and software are reconfigurable independently from each other. MSP (MATLAB Server Pages) is used for monitoring the power quality from a remote center through internet networks and to evaluate the power quality by measured data with using MATLAB. These are the main differences from the other power quality monitoring systems. The analyzer has three operating processes; acquiring the data, analyzing the data, storing and sharing the analysis?s results. In data acquisition; hardware samples the voltage and current and stores sampling data on RAM then send to PC. In data analyzing; PC analyzes the sampling data by using a MATLAB&Simulink model. In data storage and sharing; analyzes data are moved to data based on MSP and it can be easy to get the analyses results through internet.