Rüzgar türbini/yakıt hücresi/ultra-kapasitör hibrid güç üretim sisteminin dinamik modellenmesi
Dynamic modeling of a wind turbine/fuel cell/ultra-capacitor hybrid power generation system
- Tez No: 201509
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET UZUNOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Enerji, Electrical and Electronics Engineering, Energy
- Anahtar Kelimeler: Dinamik modelleme, rüzgar gücü, yakıt hücreleri, ultra-kapasitör, yenilenebilir enerji, hibrid güç sistemleri, Dynamic modeling, wind power, fuel cell, ultra-capacitor, renewable energy and hybrid power generation
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Alternatif enerji kaynakları üzerine yakın geçmiste yapılan arastırma ve gelistirmeler, bu kaynakların geleneksel güç üretim sistemlerine katkı yapabilecek anlamda önemli bir potansiyele sahip olduklarını göstermistir. Degisken dogal sartlara ragmen yük taleplerinin kesintisiz ve sürekli olarak karsılanabilmesi için farklı enerji kaynaklarının ve dönüstürücülerinin birlikte kullanımları, alternatif enerjinin daha yaygın kullanımını saglayacaktır. Bu çalısmada; rüzgar türbini, yakıt hücresi ve ultra-kapasitör sistemlerinin sürekli güç üretimi için birlikte kullanımları ele alınmıstır. Rüzgar türbininin çıkıs gücü rüzgar hızı ile iliskili oldugundan, bir yakıt hücresi sistemi ile bir ultra-kapasitör sistemi hibridize edilerek genel sistem performansının bütün sartlar altında sürekliligi saglanmıstır. Burada, güç dönüstürücüleri ve kontrolcüleri ile birlikte bir rüzgar/yakıt hücresi/ultrakapasitör sisteminin dinamik modellemesi, tasarımı ve simülasyonu amaçlanmıstır. Amaçlanan sistemde, rüzgar hızı yeterli ise rüzgar türbini hem yük talebini karsılamakta, hem de elektrolizörü beslemektedir. Rüzgar türbininden alınabilecek mevcut gücün talebin altında kalması durumunda, aradaki güç farkının FC sistem tarafından karsılanması öngörülmekte, FC sistem isletmede iken FC sistemin de maksimum çıkıs gücünün üzerindeki kısa süreli yüklenmelerde, UC sisteminin aradaki toplam güç farkını karsılaması saglanmaktadır. lave olarak gelistirilen yeni bir topoloji sayesinde, rüzgar hızındaki ani degisimler de tolere edebilmekte ve rüzgar hızındaki degisimlerin türbin çıkıs büyüklükleri üzerindeki bozucu ve salınımlı etkileri yük tarafına yansıtılmamaktadır.
Özet (Çeviri)
Recent research and development of alternative energy sources have shown excellent potential as a form of contribution to conventional power generation systems. In order to meet sustained load demands during varying natural conditions, different energy sources and converters need to be integrated with each other for extended usage of alternative energy. The paper focuses on the combination of wind, fuel cell (FC) and ultra?capacitor (UC) systems for sustained power generation. As the wind turbine output power varies with the wind speed: an FC system with a UC bank can be integrated with the wind turbine to ensure that the system performs under all conditions. We propose herein a dynamic model, design and simulation of a wind/FC/UC hybrid power generation system with power flow controllers. In the proposed system, when the wind speed is sufficient, the wind turbine can meet the load demand while feeding the electrolyzer. If the available power from the wind turbine can not satisfy the load demand, the FC system can meet the excess power demand, while the UC can meet the load demand above the maximum power available from the FC system for short durations. Furthermore, this system can tolerate the rapid changes in wind speed and suppress the effects of these fluctuations on the equipment side voltage in a novel topology.