Radyo frekansı ile kimlik tanıma-RFID
Radio frequency identification-RFID
  1. Tez No: 201519
  2. Yazar: BURCU TUĞAÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AKTÜL KAVAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: RFID, kimlik tanıma, radyo frekansı, otomatik kimlik tanıma sistemleri, etiket, okuyucu, anten, RFID, identification, radio frequency, automatic identification systems, tag, transponder, reader, antenna
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu tez çalısması temelde iki bölümden olusur; RFID sisteminin ve teknolojisinin anlatıldıgı teorik bölüm ve yapılan uygulamanın, uygulamada kullanılan demo kitin tanıtıldıgı ve gelistirilen yazılımın sunuldugu, uygulama bölümü. Uygulama bölümüne bir hazırlık olmak üzere, uygulamanın tipine göre, sistem seçilirken dikkat edilmesi gereken kriterler ve sistemi etkileyen faktörler teorik bölümde sunulmustur. Bu tez çalısmasında ?elektronik para? uygulaması yapılmıstır. Çalısmada 13,56 MHz, yüksek frekansta çalısan pasif mifare kartlar ve SMRFID 1013 demo kiti kullanılmıstır. Visiual Studio 2005. NET platformunda C# dilinde RFID teknolojisi kullanılarak kredi kartı ile ürün satın alımı yapılabilen bir yazılım gelistirilmistir. Ancak yazılımda kredi kartları, banka ile veri haberlesmesi yapmamaktadır. Gelistirilen yazılıma göre, RFID sistemi, okuyucuya gösterilen ürünlerin fiyatlarını okur ve toplam harcamayı hesapladıktan sonra ekranda gösterir. Satın alım gerçeklestiginde ise, kredi kartı sifresi girildikten sonra, toplam harcama, kredi kartındaki meblagdan düsürülür. Kart bilgilerinin erisimine veya kart üzerinde bir islem yapılmasına ancak dogru onaylama sifresi girildigi takdirde izin verilmektedir. Yazılımın bu gizlilik özelligi ve SMRFID programının çarpısma önleyici bir yapıda tasarlanmıs olması ile tezde yapılan uygulama ayrıca RFID'nin iki temel problemi olan güvenlik (gizlilik) ve çarpısma sorunlarını çözerek basarı ile gerçeklestirilmistir. RFID Teknolojisi, günümüzde saglık sektöründen lojistik'e, envanter yönetiminden askeri uygulamalara kadar hemen her sektörde kullanılmaya baslamasıyla, tez konusu olarak tercih edilmistir. Ve görünen o ki gelisen yapısıyla gelecegin teknolojisi de RFID olacaktır.
Özet (Çeviri)
This study is consist of two main parts; a theoratical part which tells about the RFID systems, technology and an application part where the application and the demo kit used is explained in detail and the software developed is performed. As a kind of preparation for the application, the criters to be considered choosing the system and the factors that effects the system according to the application types are also given in the theoratical part. In this study an ?e-money? application is preferred. At 13.56 MHz (HF) operating frequency passive mifare tags and SMRFID 1013 demo kit are used. A software is developed using C# at Visiual Studio 2005. NET platform for this application in which a purchase of a product can be done with credit cards by using RFID technology. But in this thesis the credit cards do not comunicate with bank servers during the operation. According to the software developed, the prices of the products that are displayed to the reader are read and the total cost is displayed on the scene after calculated. When the purchasing exists, after the credit card key enterance is done, the total cost can be reduced from the amount money in the credit card. Any ?access? or an ?operation? on a credit card is only allowed, in case that the correct authentication key is entered. So by this privacy advantage of the software and the SMRFID program being designed with anticollision requirements, this application has been successfully performed by also removing the two main problems of RFID systems; collision and non-security. RFID technology has ben preffered as the thesis subject since it has become useful in almost every sector. By its developing structure, RFID seems to be also the future technology.