Erdemir Sinter Ünitesi siklon tasarımı optimizasyonu
The optimization of Erdemir Sinter Unit cylone design
- Tez No: 201520
- Danışmanlar: PROF. DR. FERRUH ERTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Siklon tasarımı, sinter ünitesi, çap, verim hesabı, optimizasyon, Cyclone design, sinter unit, dimater, efficient calculation, optimization
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalısmanın amacı, ERDEMR Demir ve Çelik Fabrikası' nın Sinter Ünitesi için optimum siklon dizaynının bulunması ve kullanılan siklon sistemi ile karsılastırılmasıdır. Sinter Ünitesi için en uygun siklon dizaynının bulunabilmesi amacı ile siklonların giris ve çıkıs noktalarında toz konsantrasyonu ölçümleri yapılmıstır. Yapılan hesaplara dayanarak ve verim ve maliyet unsurları da dikkate alınıp, optimum siklon çapı belirlenmistir. Alternatif olarak farklı siklon çapları denenmis ve en az maliyetle en yüksek isletme verimini saglayan sistemin seçilmesi amaçlanmıstır. Sinter Ünitesi siklon dizaynlarında, tesis degerleri ve ölçüm degerleri kullanılarak yapılan verim hesaplarında % 95' in üzerinde degerler bulunmustur. Fakat ünite için önemli olan az sayıdaki siklonla yüksek verim saglanmasıdır. Bu nedenle 3 m çapında 4 adet veya 4 m çapında 2 adet siklonun Sinter Ünitesi için uygun oldugu saptanmıstır. Bu çalısmada, siklon sistemi tasarımında öncelikle siklon çapının hesaplanması gerektigi, optimum siklon çapı ile daha az maliyetle yüksek verimle çalısan siklon sisteminin bulunacagı vurgulanmıstır.
Özet (Çeviri)
This research work; we tried to find out optimum cyclone design of Sinter Unit of ERDEMR Iron Steel Factory. Dust concentration measurements were made in Sinter Unit cyclones? inlet and outlet points for reacing the most suitable cyclone design. According to these measurements, optimum cyclone diameter was determined with regard to cost and efficiency. In the calculations, different cyclone diameters were examined as an alternative choice and with little cost but highest operation rate providing system is tried to be selected. Generally over 95 % efficiency was calculated in sinter unit cyclone design. But for the unit providing high efficiency with minimum number of the cyclone is important. Therefore 3 m diameter 4 cyclone or 4 m diameter 2 cyclone will be suitable for the sinte unit. n this work, it is pointed out that for designing a cyclone system, firstly cylone diameter must be calculated, by optimum cyclone diameter high efficient working cyclone system with little cost will be found.