Tarihi Yarımada'da öncelikli aydınlatmalar ve Tarihi Yarımada'nın İstanbul siluetine gece etkisinin incelenmesi
Precedence lighting on Historical Peninsula and research Historical Peninsula's night effect to İstanbul silhouette
  1. Tez No: 201521
  2. Yazar: ÖZCAN KAŞLI
  3. Danışmanlar: PROF. MÜJGAN ŞEREFHANOĞLU SÖZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Tarihi Yarımada, siluet, aydınlatma ölçütleri, öncelikli aydınlatma, gece etkis, Historical Peninsula, silhouette, lighting criteria, precedence lighting, night effect
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Tarihi Yarımada, gerek yüzyıllara ulaan tarihi yapısı, gerekse corafi konumunun getirdii avantajları sayesinde, stanbul'un ve Türkiye'nin en önemli bölgesi konumundadır. Yaklaık 2700 yıllık tarihi boyunca, üzerinde üç imparatorluu barındırmı, ilkçalardan günümüze gelen eserleriyle tarihe ıık tutmutur. Tarihi Yarımada ile ilgili dier önemli nokta ise muhteem siluetidir. Bu özelliklerinden dolayı bu bölge her zaman turistlerin ilgisini çekmitir. Böylesine önemli bir alanın geceleri de aydınlatılmasının gereklilii kaçınılmazdır. Bu çalıma kapsamında; · Birinci bölümde; çalımanın amacı ve kapsamı anlatılmıtır. · kinci bölümde; Tarihi Yarımada'nın kentin bir parçası olduu düünülerek, kent aydınlatma ile ilgili bilgiler verilmitir. · Üçüncü bölümde; Tarihi Yarımada'nın tarihi hakkında bilgiler verilmi ve bölge analizleri yapılmıtır. · Dördüncü bölümde; Tarihi Yarımada'da yer alan önemli yapılar incelenmi ve öncelikli aydınlatılması gereken öeler tespit edilmitir. · Beinci bölümde; stanbul siluetine Tarihi Yarımada'nın gece etkisi incelenmitir. · Altıncı bölümde; Tarihi Yarımada'da aydınlatma yönünden alınması gereken ilke kararları belirlenmi ve mevcut öeler bu açıdan deerlendirilmitir. · Yedinci bölümde; aydınlatılması yapılmamı yapılara aydınlatma önerileri getirilmi ve aydınlatma programı yardımıyla örnek aydınlatma yapılmıtır. · Sekizinci ve son bölümde; tez hakkında genel deerlendirme yapılmıtır.
Özet (Çeviri)
Historical Peninsula is the most important area of Istanbul and Turkey, with its many extending centenary historical constitutions and its advantaged geographical location. This area has accommodated 3 important empires (Roman, Byzantine, and Ottoman) throughout a period of 2700 years by shading light on the history. Another important feature of Historical Peninsula is its beautiful silhouette. This area has always attracted Tourists? interest due its mentioned features. It is a fact that lightning of such a significant area is inevitable. In the first chapter, aims and comprises of the works have been explained. In the second chapter, has been given some knowledge about urban lighting In the 3rd chapter, has been given some knowledge about history of Historical Peninsula?s and has been done region analyses. In the 4th chapter, has been researched important buildings of Historical Peninsula?s and has been determined precedence necessary lighted elements. In the 5th chapter, has been researched the night effects of Historical Peninsula?s to Istanbul silhouette. In the 6th chapter, has been determined to lighting criteria, which have been decided about lighting of Historical Peninsula. In the 7th chapter, lighting has been suggested to unlighted buildings and has been made example calculations by lighting program. In the last chapter, has been made general evaluations of works.