Anamur'da korunması gerekli geleneksel kent dokusu üzerine bir araştırma ve Hacı Ali Bey Konağı
A study on the needful preservation of the traditional city pattern of Anamur and Hacı Ali Bey Residence
- Tez No: 201542
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NADİDE SEÇKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Anamur, geleneksel kent dokusu, koruma, restorasyon
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Restorasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 195
Özet
Akdeniz bölgesinde, Mersin iline bağlı bir ilçe olan Anamur; tarihsel ve mimari verileri Hititler'e uzanan, farklı etnik ve dinsel grupların kültür çeşitliliğine sahip bir yerleşimdir. Bu kültür çeşitliliği sonucunda, kent sınırları içerisinde, çeşitli dönemlere ilişkin taşınır-taşınmaz farklı kültür varlıklarını barındırmıştır. Tez çalışmasının esası olan kültür varlıkları da, son dönem Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi geleneksel dini ve sivil mimari yapıları olmuştur. Anamur'da korunması gerekli kent dokusu içinde sivil mimarlık örnekleri ve özellikle Hacı Ali Bey Konağı, özgün mimarisi ile öne çıkmaktadır. Bu çalışmanın asıl konusunu oluşturan Hacı Ali Bey Konağı; konumu, özellikleri, boyutları, yapım tekniği ve malzemesi açısından önemli bir değere sahiptir. Günümüzde, geleneksel özellikli yapılar, kent merkezinin farklı bölgelerinde konumlanmış, herhangi bir sokak ölçeğinde yerleşmemiştir. Herhangi bir yapı adasında yalnız kalan bu yapılar, çarpık kentleşme ve kullanıcı sayısının azalması sonucu gün geçtikçe bozulmakta ve özgün niteliğini kaybetmektedir. ?Anamur'da Korunması Gerekli Geleneksel Kent Dokusu Üzerine Bir Araştırma ve Hacı Ali Bey Konağı? başlıklı tezde, Anamur ilçesinde yer alan tarihi nitelikli yapılar tespit edilmiş ve bu yapıların geleneksel özelliklerini yitirmeden korunmalarını sağlamak için gereken koşulların belirlenmesine çalışılmıştır. Çalışmanın temel amacı; Anamur'un geçmiş ile gelecek arasında köprü olacak bu kültürel varlıklarının tespitinin yapılıp, belgelenmesi ve koruma altına alınmasını olmuştur.
Özet (Çeviri)
Anamur, which is a city in Mersin and located in the Mediterranean Region, is a settlement which has the cultural diversity of different ethnic and religious groups whose historical and architectural datum date back to Hittites. As a result of this cultural diversity, there had been different movable and real estate cultural wealth which belong to these periods. Cultural wealth which is the basis of the thesis are the traditional religious and civilian architectures of the latest Otoman and Republic periods. Among the needful preservation of the city pattern of Anamur, the examples of civilian architecture and Hacı Ali Bey Residence with its original architecture, attract attention. Hacı Ali Bey Residence which constitutes the basic theme of this thesis, has important value with its location, special features, dimensions, construction technic and materials. Nowadays, the buildings which have the traditional features, are located in different parts of the city center and they are not settled in street scale. The buildings that became unique in a parcel has been decreasing and gradually losing its authenticity due to the urban sprawl and the decrease of people who use the buildings. In the thesis, entitled `?A Study on the Needful Preservation of the Traditional City Pattern of Anamur and Hacı Ali Bey Residence??, the buildings located in Anamur which have historical values have been examined and in order to preserve these buldings without losing their traditional features, a study has been carried on to determine the necessary conditions. The basic aim of the study is to urgently identify and make documentation of these cultural wealth which will act as a bridge between the past and the future of Anamur. Key Words : Anamur, traditional city pattern, preservation, restoration