İnsan-mekân-ışık etkileşimi ve ışığın mekândaki psikolojik etkilerinin değerlendirilmesi
Interaction of human-space-light and evaluation of psychological effect of light on space
- Tez No: 201541
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FERİDE ÖNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Isık, nsan Davranısı, Mekân, Light, Human Behavior, Space
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Isıgın mekânda olusum biçimleri ve bu olusumun insan da yarattıgı tepkiler arastırılmıs, insan-mekân etkilesiminde ısıgın rolleri incelenmistir. Olusan etkilesimi açıklayabilmek için ısık-insan-mekân üçlüsündeki, nesneler (ısık, mekân) tanımlanmıs ve literatür taraması yoluyla, konu ile ilgili temel kuramlar ortaya konmustur. Etkilesimde, özne durumunda olan insanın tanımı ve etkilesim biçimleri çalısmanın ana problemini olusturmustur. Psikolojik bir bakıs açısı gelistirilerek, ?üçlü etkilesimin? açıklanabilmesi saglanmıstır. Fizyolojik bir uyaran olan ısık; insanda psikolojik tepkilere neden olmaktadır. Bu tepkiler genel olarak insan-mekân iliskilerinden kaynaklanmaktadır. Davranıs uyaranlara verilen tepkidir ve gereksinimlerden kaynaklanır. Etkilesimi olusturan tüm bu kavramlar arastırmanın kapsamını olusturmustur. Mekân, ısık ve insan iliskilerinin incelendigi kavramsal bölümler teze temel teskil etmistir. Üçlü etkilesim sonucu elde edilen verilerin somutlasması için, mekân örnekleri analiz edilmistir. Mekândaki ısıgın insan üzerinde olusturdugu etkilerin incelenmesiyle, ısıgın sahip oldugu özelligin insanda farklı psikolojik tepkilere neden oldugu sonucuna varılmıstır. Mekânda olusan temel psikolojik tepkilere ve bu tepkileri saglayan ısıgın özelliklerine ulasılmaya çalısılmıstır. Mekânda kullanılacak ısıgın belirlenen özellikleri, mekânda istenilen psikolojik etkinin yaratılmasını saglayacaktır.
Özet (Çeviri)
The way of ligth?s formation in Space and reaction on human of this formation was reaserached, the role of light which in human-space interaction was checked. For the explanation of interaction , the object (light,space) which in light-human space triple was defined and by the literature hatching, new basic theories about the object were put forward. In the interaction, human?s (who is subject) discription and the ways of interaction, become main problems of the reasearch. By the improve of psychological perspective, it become possible to be explained the ?triple interaction?. The light which is a psychological stimuli; causes psychological reactions on human. These reactions issue from the human-space relationship. Behavior is a reaction against the stimuli and issues from needs. These conception which compose the interaction also compose the subject of a reasearch. The conceptual parts where the space-light-human relationship was reasearched where the basic part of thesis. For making the datas concrete, the space examples were analysized. With the help of reasearch about the light?s effects on human concluded that; light causes many different effects because of having the properties. It is tried to reach to the basic psychological reactions which takes shape in space and the light?s properties which cause these reactions. The designated properties of the light which will use in the space causes to create the wanted psychological effects in space.