Tarihi gelişim içinde Darphane-i Amire yapıları ve Damga Matbaası'nın mimari analizi ve değerlendirilmesi
The architectural analysis and evaluation of Darphane-i Amire buildings and the Stamp Printing House in historical process
  1. Tez No: 201543
  2. Yazar: H. DİDEM SUNAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NADİDE SEÇKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Darphane-i Amire, darphane, Damga Matbaası, sikke, para, damga pulu, darp, darp teknolojileri, teknoloji müzesi, Darphane-i Amire, mint, Stamp Printing Office, coin, revenue stamp, minting of coins, minting technology, museum of technology
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rölöve-Restorasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 205
Özet
Devletçe bastırılıp tedavüle sunulan, üzerinde degeri yazılı, madeni veya kâgıttan ödeme aracı olan para, tarih boyunca, devletler için egemenligin en önemli simgelerinden biri olmustur. Osmanlı mparatorlugu'nda da, kurucusu olan Osman Bey zamanından beri, para basıldıgı bilinmektedir. Osmanlı'da madeni paralara ?sikke?, para basma islemine ?darp?, para basılan yere ise ?darphane? adı verilmekteydi. mparatorluk süresince, birçok sehirde darphane kurulmus ve para basılmıstır. stanbul'un fethinden itibaren stanbul Darphanesi merkez darphane konumunda olmustur. 16. yüzyıldan itibaren, Topkapı Sarayı içinde darphane oldugu bilinmektedir. 18. yüzyıldan sonra ise Topkapı Sarayı 1. Avlusu'ndaki ?Darphane-i Amire?, stanbul'da para basılan tek darphanedir. 19. yüzyılda imparatorlugun tek darphanesi haline gelen Darphane-i Amire, cumhuriyetin kurulmasından sonra da, 1967 yılına kadar üretim faaliyetini devam ettirmistir. Topkapı Sarayı 1. Avlusu'nda yer alan Darphane-i Amire, para darbının gerçeklestirildigi idare ve üretim yapılarının yanı sıra, kıymetli evrak basılan Damga Matbaası yapılarından meydana gelmektedir. Darphanenin tasınmasının ardından bos kalan yapılardan çesitli amaçlarla kullanılmıstır. Darphane-i Amire yapılarından sadece Damga Matbaası, günümüzde de özgün faaliyetini sürdürmektedir. Bu çalısmada Darphane-i Amire yapılarının tarihsel süreçleri ve mimari nitelikleri incelenmis, Damga Matbaası dısındaki yapıların mevcut rölöveleri bir araya getirilmis, günümüzdeki durumları tespit edilmistir. Damga Matbaası'nın mevcut durumu çizim ve fotograflar ile belgelenmis, yapısal, mimari ve islevsel sorunları irdelenmistir. Yapının üzerinde tespit edilen veriler degerlendirilerek bir restitüsyon önerisi olusturulmustur. Damga Matbaası'nın özgün durumunda korunabilmesi için alınacak acil önlemler belirlenmistir. Darphane-i Amire yapılarının özgün kimlikleri korunarak, teknoloji müzesi olarak islevlendirilmeleri önerilmistir. Darphane-i Amire yapılarında özgün makinelerin tekrar faaliyete geçirilerek eski teknolojilerin tanıtılması ve yapılardaki özgün üretimin canlandırılması, yapılara mimari degerlerinin yanı sıra teknoloji tarihi bakımından ayrı bir deger katacagı muhakkaktır. Bu degerlerin gelecek nesillere aktarılabilmesi için, Darphane-i Amire yapılarının, özgün kimlikleri korunarak, yasatılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Money, that is circulated by the state, includes its value on the surface, made by paper or metal, has been the symbol of the sovereignty of the states since the beginning of the history. In Ottoman Empire it?s well known that since the time of Osman Bey, its founder, money is coined. In Ottoman Empire coins were called ?sikke?, the process of minting coin was called ?darp? and mints were called ?darphane?. During the imperial time mints were founded in many cities and money was coined. As from the conquest of stanbul the mint of stanbul becomes the central mint. As from the 16. century it?s known that there is a mint in the Topkapı Palace. After 18. Century ?Darphane-i Amire? in the First Courtyard of the Topkapı Palace sustains its original activity. Darphane-i Amire becomes the only mint of the entire empire in the 19. century and continues to mint coins after the Foundation of the Turkish Republic until 1967. Darphane-i Amire that is located in the First Yard of the Topkapı Palace consists of administiration and production buildings and a printing house named ?Stamp Printing Office? where stamp and valuable papers were printed. After moving the mint in 1967 the empty buildings were used for several purposes. Only the ?Stamp Printing Office?, the stamp printing house , is used in its original purpose. In this project the historical processes and architectural qualifications are researched. The survey projects of the structures besides the stamp printing house are brought together and their present sitautions are defined. The existing position of the stamp printing house is documented with technical drawings and photographs; the structural, architectural and functional problems are determined. A restitution is proposed by analyzing the datas found on the structure. Urgent precautions for the protection of the stamp printing house in its original condition are determined. It?s obvious that by activating the original machines, introducing the old technologies and regenerating the original production in the buildings will revalue the structures technologically as well as architecturally. For the transfer of this value to next generations it is necessary to keep the original identity of Darphane-i Amire buildings.