Bazı materyallerde antioksidan tayinleri
Antioxidants determinations of some materials
- Tez No: 201555
- Danışmanlar: PROF. DR. MAHMURE ÜSTÜN ÖZGÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: BHA, BHT, 1. derece türev spektroskopisi, standart katma yöntemi, HPLC, BHA, BHT, first order derivative spectroscopy, standart addition method, HPLC
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Antioksidanlar; gıdalarda oksidatif bozulmayı önleyen veya geciktiren bilesiklerdir. Doğal ve sentetik olmak üzere ikiye ayrılır. BHA ve BHT günlük hayatta gıdalarda kullanılan sentetik antioksidanlardır. Bu çalısmada BHA ve BHT'nin tayini için spektrofotometrik yöntem gelistirildi. Elde edilen bulgular HPLC yöntemi ile karsılastırıldı. BHA ve BHT'nin birarada bulunduğu sakızlarda bu maddelerin ön ayırma yapmaksızın kantitatif analizi için türev spektrofotometrik bir yöntem gelistirildi ve First White sekersiz sakız örneğine uygulandı. BHA ve BHT'nin absorpsiyon pikleri çakısmaktadır. Bu nedenle üst üste çizilen absorpsiyon piklerinde BHA ve BHT'nin absorpsiyon değerlerinden faydalanarak tayinleri yapılamamaktadır. Yapılan literatür arastırması sonucunda bu iki antioksidanın birarada tayini için spektrofotometrik bir yönteme rastlanmadı. Spektrofotometrik yöntemin gelistirilmesi amacıyla BHA ve BHT'nin metanolde hazırlanan çözeltilerinin absorpsiyon ve birinci derece türev spektrumları alındı. Bunlar arasında birinci derece türev spektrumunun bu iki antioksidanın birarada tayini için uygun spektrum olduğu saptandı. Bu spektrumda BHA'nın 292 nm'de, BHT'nin ise 304 nm'de birinci derece türev absorbansı 0'dır. Bu bakımdan bu iki antioksidanı içeren karısımın metanoldeki çözeltisinin bu dalga boylarındaki birinci derece türev absorbans değerleri (1D) ölçülerek her birinin miktarı diğerinin etkisi olmaksızın tayin edildi. BHA için 5-25 9g/ml , BHT için ise 20-100 9g/ml konsantrasyon aralıklarında hazırlanan standart çözeltilerin 1D değerleri ölçülerek her iki antioksidan için ölçü eğrileri olusturuldu. Bu eğrilere ait doğru denklemleri en küçük kareler yöntemiyle hesaplandı. Gelistirilen yöntem First White sekersiz sakız örneğine uygulandı. Bulunan değerlerin kıyaslanması amacıyla HPLC yöntemi de örneğe uygulandı. HPLC yönteminde BHA için 20-100 9g/ml, BHT için ise 5-25 9g/ml konsantrasyon aralıklarında hazırlanan standart çözeltileri kullanılarak her iki antioksidan için ölçü eğrileri olusturuldu. Bu eğrilere ait doğru denklemleri en küçük kareler yöntemiyle hesaplandı. Elde edilen bulgular doğruluk ve presizyon yönünden t ve F testleri yardımıyla %95 güvenirlik düzeyinde istatistiksel olarak karsılastırıldı. Presizyon arasındaki fark anlamlı değildir. Standart Eğri 1 yöntemi kullanılarak elde edilen sonuçlar ile HPLC yöntemi arasındaki sonuçların ortalamaları arasında anlamlı derecede fark olmadığı görüldü. Bu yöntem sakızlarda BHA tayininde laboratuarda tercihen kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Antioxidants play important roles like preventing the oxidative degradation and delaying action components. They can be classified of natural and synthetic. BHA and BHT are synthetic antioxidants that they are widely used in food industry. In this study, one analytical method was proposed to determine the BHA and BHT which is spectrophotometric method and acquired results were compared with HPLC method. A derivative spectrophotometric method is developed for quantitative analysiz without preseparation for chewing gums which include BHA and BHT together. And, it was applied at ? First White? gum. The BHA and BHT absorption peaks are overlapped. For this reason, BHA and BHT analysiz were not determined by using absorption values. In literature research, there is no a spectrophotometric method which two antioxidants are analyzed together. To develop the spectrophotometric method, BHA and BHT?s solutions were prepared in methanol. Then, the absorption spectra were taken and first derivative spectra measured of the solutions. The best spectra is ?first order derivative spectra? to measure these antioxidants together. The absorption peak of BHA was 292 nm, for BHT was 304 nm and first order derivative absorbance was ?0?. From this point, the quantity of each antioxidants was determined together without other as measuring the first order derivative absorbance values on these wavelenghts. Some calibration curve was formed by using 1D values on these concentration intervals of BHA in 20-100 3g/ml and BHT in 5-25 3g/ml. The equations of these curves were calculated by ?least squares method?. And, this developed method was applied for ?First White? gum sample. Standard addition method and HPLC method were also applied for sample. HPLC method was used to compare these values. For each antioxidants, some calibration curves were formed on standard interval concentration for BHA in 20-100 3g/ml and BHT in 5-25 3g/ml. The obtained results by these methods were statisticaly compared at 95% confidence level using t and F tests.There was no significant difference between the mean precisions. It has seen that results between which were had using Standard Curve 1 method and HPLC method average was not meanly different. This method can preferably use in laboratory for BHA determination in gum.