Muğla ilinin milas ilçesinde deniz balığı yetiştiriciliği yapan işletmelerin yapısal analizi
The structural analysis of marine fish enterrices in Milas-Muğla
  1. Tez No: 201599
  2. Yazar: TUĞRUL GÖKNAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MERAL SOYLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Levrek ? Çipura isletmeleri, yapısal özellikler, deniz kafesi, Seabass ? Seabream enterprises, structural properties, net cages and earthen ponds
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu çalısmada, Mugla iline baglı Milas ilçesinde deniz balıgı yetistiriciligi yapan isletmelerin yapısal durumu ve performans tespiti için 10 adet pilot isletme üzerinde çalısılmıstır. Bu isletmeler büyük, orta ve düsük ölçekli olarak karısık seçilmistir. sletmelere gidilerek yöneticileri ile birebir görüsülmüs ve isletmelerin mevcut durumlarını ortaya koymaya yönelik anket çalısması yapılmıstır. Çalısma yapılan isletmeler A1 ? A10 arası harf ve rakam ile belirtilmistir. Mugla ? Milas bölgesinde yeni alternatif tür denemeleri dısında levrek ve çipura besiciligi yapılmaktadır. A6 ve A9 isletmeleri toprak havuzlarda yani karada besicilik yapar iken diger isletmeler denizde kafes besiciligi yapmaktadır. Deniz besiciliginde ahsap ve poli-etilen(off-shore) kafes tipleri kullanılmaktadır. Bölgedeki su sıcaklıkları yıl içinde ortalama toprak havuzlarda 18-20 °C ; denizde ise 14-28 °C arasında oldugu tespit edilmistir. Suda çözünmüs Oksijenin yıllık ortalaması 3 ? 6,5 ppm, tuzluluk %o 38 olarak bulunmustur. Ortalama stok yogunlugu toprak besiciliginde 3-5 kg/m³; deniz besiciliginde 12-16 kg/m³ oldugu tespit edilmistir. Balıklardaki ortalama yıllık mortalite %10-20, yemin ete dönüsüm oranı 2 olarak hesaplanmıstır. sletmeleri yıllık üretim kapasiteleri; A1 ? 500 TON , A2 ? 1500 TON , A3 ? 100 TON , A4 ? 6500 TON , A5 ? 2500 TON , A6 ? 48 TON , A7 ? 12.000 TON , A8 ? 55 TON , A9 ? 25 TON , A10 ? 6.000 TON olarak tespit edilmistir. Bu rakamlar ısıgında incelenen isletmelerin toplam kapasitesi yıllık ortalama 29.228 TON olarak hesaplanmıstır.
Özet (Çeviri)
In this study, performance and structural stuation of the emterprises which produce marine fish in Milas-Mugla have been investigated. These enterprises were selected in three different categories as small, medium and large scales. The questionaire forms had been filled by interviwing with managers of enterprises. The enterprises were named as A1 ? A10 to save their loyalty rights. Sea bass and sea bream have been produced in Milas ? Mugla region. While A6 and A9 enterprices are farming in earthan ponds, the other enterprices perform their activities in net cages in marine environment. Wooden and poly ethylen cages are used in the sea. In the region the yearly mean water temperature varies between 18-20 °C for earthen ponds and 14-28 °C in marine ponds. The mean oxygen level is 3 ? 6,5 ppm and the salinity is %o 38. The mean stock level of earthen ponds is around 3-5 kg/m³; it is around 12-16 kg/m³ in matrine net cages. The mean mortality level was about %10-20 and the food ? meat conversion rate was calculated as 2. The yearly production capacities of the enterprices were calculated as ; A1 ? 500 tons , A2 ? 1500 tons , A3 ? 100 tons, A4 ? 6500 tons , A5 ? 2500 tons , A6 ? 48 tons , A7 ? 12.000 tons , A8 ? 55 tons, A9 ? 25 tons , A10 ? 6.000 tons. As a result the yearly mean production capacities of the investigated enterprises were mentioned as 29.228 tons.