Acidity characterization and adsorption characteristics of cobalt and lead doped SBA15 mesoporous materials
Kobalt ve kurşun katkılı SBA15 mesaporous yapılı malzemelerin asitliği ve adsorpsiyon özelliği
  1. Tez No: 201659
  2. Yazar: ÖZGE GÜNER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DENİZ ÜNER, YRD. DOÇ. DR. MEHMET AKÇAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: SBA15, DRIFTS, pyridine
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalısmada Co ve/veya Pb katkılı SBA15 mezapor yapılı katalizörlerin yüzey asitligi incelenmistir. Analizler hem Diffuse Reflectance Fourier Transform (DRIFT) infrared spectroscopy hem de transmisyon spektroskopisi yöntemiyle yapılmıstır. Yüzeydeki Lewis ve Brønsted asitligini ayırt edebilmek için piridin adsorpsiyonu yöntemi kullanılmıstır. DRIFT analizi sonucunda tüm katalizör yüzeylerinde silisyum oksit yüzeyinde görülen tipik Si-OH grubuna ait spektrum görüldü. Piridin adsorpsiyonu sonunda alınan spektrumda Si-OH band kaybolmustur; bu da yüzeydeki silanol gruplarının asidik özellige sahip oldugunu göstermektedir. Piridin adsorpsiyonu, tek basına Co veya Pb eklenmesinin SBA15'in asitligine bir etkisinin olmadıgını göstermistir. Co ve Pb'un beraber eklenmesi sonucu olusan bimetalik malzemelerde Co2+ iyonundan kaynaklanan belirgin bir bandın ortaya çıktıgı görülmüstür. Anahtar kelimeler : SBA15, Co, Pb, DRIFTS, piridin
Özet (Çeviri)
In this study, the surface acidity of Co and/or Pb doped SBA15 mesoporous catalysts were investigated by both diffuse reflectance fourier transform (DRIFT) infrared spectroscopy and transmission mode fourier transform infrared spectroscopy. Pyridine was used to identify the Brønsted and Lewis acid sites of the surface, at room temperature. From the DRIFT spectrum typical stretching vibrations of isolated terminal silanol (Si-OH) groups were observed for all the catalysts. These silanol group bands dissappeared after pyridine adsorption, indicating that these silanol groups are acidic and serve as chemical adsorption sites for pyridine. Pyridine adsorption on these catalysts revealed that while monometallic additions did not influence the overall acidity of SBA15, in the bimetallic system, characteristic bands due to pyridine adsorption on Co2+ ions were observed.