Presplit blast induced air overpressure investigation at Uşak Kışladağ gold mine
Uşak Kışladağ altın madeninde önkesme patlatmasından kaynaklanan hava şoku basıncı analizi
- Tez No: 201658
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN AYDIN BİLGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Hava soku basıncı yayılımı, grup patlatması, önkesme patlatması, Air blast propagation, round blast, presplit blast
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Önkesme patlatması uygulamalarında, yüksek hava soku basıncı veya ani gürültü olarak adlandırılan havada ilerleyen enerji dalgaları olusur. Bir açık isletmede veya çevresinde patlatmadan kaynaklanan hava soku; ateslenen patlayıcı miktarı, patlatma yeri ile ölçüm yeri arasındaki uzaklık ve hava sartları gibi pek çok unsura baglı olarak degisebilir. Bu sebeple herhangi bir açık isletmede veya çevresinde gürültü durumunun degerlendirilmesi ve belirlenmesi gereklidir. Tez konusu Kısladag Altın madeninde önkesme patlatması uygulamasından kaynaklanan gürültünün ölçülmesi, kaydedilmesi ve gürültü durumunun incelenmesi ve degerlendirilmesidir. Bu arastırmada patlayıcı miktarı, ölçüm istasyonlarına veya yerlesim alanlarına olan uzaklık, rüzgar yönü, rüzgar hızı gibi parametreler kaydedilmis, incelenmis ve degerlendirilmistir. Artan patlayıcı miktarı ile birlikte hava sokunun da arttıgı, artan ölçekli uzaklık ile hava sokunun sönümlendigi gözlenmistir. Rüzgar hızı ve yönünün hava soku yayılımını etkildigi anlasılmıstır, ancak bu konu daha ileri düzeyde arastırılmaya muhtaçtır. A.B.D. standartlarına gore yapılan degerlendirmede, hava sokunun çevre yerlesim birimlerinde, yapılarda hasar ve outran kisilerde rahatsızlık yaratma riski bulunmadıgı sonucuna varılmıstır. Hava kosullarındaki olası belirsizlikler nedeniyle hiçbir risk üstlenmemek için madendeki önkesme patlatmalarında gecikme basına 35 kg veya daha az patlayıcı patlatılmalıdır.
Özet (Çeviri)
In presplit blasting operations airborne energy called air blast overpressure or impulsive sound is produced. The air blast induced by blasting may vary significantly at or around an open pit mine depending on several parameters such as the amount of charge detonated, the physical distance between the blast and the monitoring locations and the weather conditions. Therefore evaluation and assessment of noise condition at or around an open pit mine is necessary. The objective of this research study is to monitor and record the noise and to investigate and assess the noise conditions that will be induced from presplit blasting operations at Kısladag Gold Mine. In this research study, several parameters such as the amount of charge, the physical distance to the location of monitoring device or residential structures and the weather condition parameters such as wind direction, wind speed were recorded, analyzed and evaluated. It is observed that with increasing charge per delay air overpressure increases, whereas with increasing scaled distances it decreases. It is also understood that wind speed and the direction are effective in air overpressure propagation also, but this subject needs further investigation. It is concluded that according to the U.S. regulations there is no damage risk to the structures and no disturbance to the inhabitants at present. Due to the uncertainties in weather conditions, in order not to take any risks, the charge amount per delay should be kept at 35 kg or less for presplit blasting at the mine.