Modeling of Mogan and Eymir lakes aquifer system
Mogan ve Eymir gölleri akifer sisteminin modellenmesi
  1. Tez No: 201662
  2. Yazar: ÖZLEM YAĞBASAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN YAZICIGİL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Mogan ve Eymir Gölleri Havzası, Göl ve Yeraltısuyu İlişkisi, Simülasyon, Kalibrasyon, Yeraltısuyu Yönetimi, Mogan and Eymir Lakes Basin, Lake and Aquifer Interaction, Simulation, Calibration, Groundwater Management
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
Ankara'nın 20 km güneyinde yer alan Mogan ve Eymir Gölleri önemli estetik, eğlence ve ekolojik kaynaklardır. Yüzey sularının membasında inşa edilen Dikilitaş ve İkizce Göletleri, 985 km2'yi kapsayan havzadaki insan yapımı iki yapıdır. Bu çalışmanın amacı: (1) göllerin bütçesindeki yeraltısuyu öğesinin miktarını belirlemek, (2) memba göletlerinin göl seviyeleri üzerine olan potansiyel etkilerini değerlendirmek ve (3) havzadaki potansiyel iklimsel değişimin göller ve yaraltısuyu seviyeleri üzerine etkilerini belirlemektir. Sistemin kuramsal modelinin geliştirilebilmesi için varolan veriler kullanılmıştır. Üç boyutlu yearaltısuyu modeli (MODFLOW) sistem için geliştirilmiştir. Model, kararsız akım koşullarında altı yıllık dönemde aylık süreler kullanılarak başarılı bir şekilde kalibre edilmiştir. Sonuçlar, yeraltısuyu giren ve çıkan akımlarının göllerin ayrıntılı bütçesi içinde en düşük katkı oluşturduğunu göstermektedir. Bölgesel parametrelerin değişebileceği sınırların belirlenebilmesi için duyarlılık analizi yapılmıştır. Üç yeraltısuyu vii yönetim senaryosu kurulmuştur. Sonuçlar, memba göletlerinin yeraltısuyu seviyeleri üzerinde değil de, göl seviyeleri üzerinde önemli bir etkisi olduğunu göstermiştir. Bırakılan su miktarı ile Mogan Gölü'ndeki ortalama seviye arasındaki değiş-tokuş eğrisi geliştirilmiştir. Mevcut ortalama koşulların devam etmesi, Mogan Gölü'nün membasındaki ve Eymir Gölü'nün mansabındaki alanlarda yeraltısuyu seviyelerinde düşmeler olabileceğini göstermiştir. Sonuçlar ayrıca, yağış ve sıcaklıktaki çok küçük ama uzun dönemli değişikliklerin, yeraltısuyu ve göl seviyelerinde önemli düşümlere sebep olabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Mogan and Eymir Lakes, located 20 km south of Ankara, are important aesthetic, recreational, and ecological resources. Dikilitaş and İkizce reservoirs, constructed on upstream surface waters, are two man-made structures in the basin encompassing an area of 985 km2. The purpose of this study is (1) to quantify groundwater components in lakes? budgets, (2) to assess the potential impacts of upstream reservoirs on lake levels, and (3) to determine effects of potential climatic change on lakes and groundwater levels in the basin. Available data have been used to develop a conceptual model of the system. The three dimensional groundwater model (MODFLOW) has been developed for the system. The model has been calibrated successfully under transient conditions over a period of six years using monthly periods. The results show that groundwater inflows and outflows have the lowest contribution to the overall lakes? budget. A sensitivity v analysis was conducted to determine the limits within which the regional parameters may vary. Three groundwater management scenarios had been developed. The results show that the upstream reservoirs have a significant effect on lake stages but not on groundwater levels. A trade-off curve between the amount of water released and the average stage in Lake Mogan has been developed. The continuation of the existing average conditions shows that there would be declines in groundwater elevations in areas upstream from Lake Mogan and downstream from Lake Eymir. The results also indicated that very small, but long-term changes to precipitation and temperature have the potential to cause significant declines in groundwater and lake levels.