Investigation of ground vibrations induced by production blasting at Uşak Kışladağ gold mine
Uşak Kışladağ altın madeninde üretim patlatmasından kaynaklanan yer titreşimlerinin analizi
  1. Tez No: 201679
  2. Yazar: BEZMİ BARIŞ ÇAKMAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN AYDIN BİLGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Yer titresimi, sismik dalga, frekans, parçacık hızı, grup patlatması, Ground vibration, seismic wave, frequency, particle velocity, round blast
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 212
Özet
Patlatmadan kaynaklanan yer titresimleri yeryüzünde ilerleyen akustik dalgalardır. Yer titresimleri ilerleyis yapısı olarak deprem kaynaklı yer hareketlerine benzemesinden dolayı sismik dalgalar olarak ta adlandırılır. Bir açık isletmede veya çevresinde patlatmadan kaynaklanan titresim büyüklügü bir zaman aralıgında patlayan maksimum patlayıcı miktarı ve patlatma yeri ile ölçüm yeri arasındaki fiziksel mesafeden etkilenerek degisirken, titresim frekansı ise jeoloji ve gecikme zaman aralıgına baglı olarak degisir. Bu sebeple herhangi bir açık isletmede veya çevresinde yer titresimi durumunun degerlendirilmesi ve belirlenmesi gereklidir. Önerilen tez konusu Usak Kısladag Altın madeninde üretim patlatması uygulamasından kaynaklanan yer titresiminin ölçülmesi, kaydedilmesi ve komsu yerlesim alanlarındaki yer titresimi durumunun incelenmesi ve degerlendirilmesidir. Bu arastırmada titresim hızı, gecikme basına patlayıcı miktarı, ölçüm istasyonlarına veya yerlesim alanlarına olan uzaklık gibi parametreler sismik dalgaların frekansı ile birlikte kaydedilecek, incelenecek ve degerlendirilecektir. Belirlenen yer titresimi hızları Türk Yönetmeligi'nde ve ABD Federal Tüzügü'nde izin verilen vii sınır degerler ile karsılastırılacaktır. Yer titresimlerinin belirtilen yönetmelikler ile yapılan karsılastırması incelenip yorumlanacaktır. Ayrıca yertitresimini etkileyen faktörler incelenip belirlenecektir. Arastırma döneminde ölçülüp kaydedilen yer titresimleri yapılarda hasar ve insanlarda rahatsızlık yaratma olasılıgı yönlerinden degerlendirilmistir. Gerek bu çalısma sırasında kaydedilen ve gerekse önceden alınmıs yer titresimi kayıtlarının incelenmesi sonucunda, yer titresimi degerlerinin Türk Yönetmeligine ve ABD Federal Tüzügüne uygun oldugu belirlenmistir. Çevre yerlesim birimlerindeki binalarda geçmiste ve günümüzde herhangi bir yapısal hasar meydana gelmedigi ve kisilerin titresimlerden rahatsız olmadıkları sonuç ve kanaatına varılmıstır. Yapılan analizler göstermistir ki gecikme basına ateslenen patlayıcı miktarının 155 kg'dan az olması kosuluyla ileride yapılacak olan patlatma uygulamaları da herhangi bir hasar veya rahatsızlık yaratmayacaktır.
Özet (Çeviri)
Ground vibrations from blasting are acoustic waves that propagate through the earth. They are also termed seismic waves because their propagation characteristics are similar to the ground motions produced by earthquakes. Amplitude of ground vibration induced by blasting may vary significantly at or around an open pit mine depending on parameters such as the maximum amount of explosive detonating at a time interval and the physical distance between the shot and the location of concern, whereas the frequency of vibration mainly vary depending on the geology and blast delay intervals. Therefore evaluation and assessment of ground vibration condition at or around an open pit mine is necessary. The objective of the proposed research study is to monitor and record the ground vibration and to investigate and assess the vibration conditions at neighbouring districts that are induced by production blasting operations at Usak Kısladag Gold Mine. In this research study, several parameters such as the ground vibration velocity, the amount of charge per delay, the physical distance to the location of monitoring device or residential structures are recorded, analyzed and evaluated v together with the frequencies of the seismic waves. The determined ground vibration velocities are compared with the allowable limits given in Turkish Regulation and US Federal Regulation. Thus, the compliance of the ground vibrations with the above mentioned regulations are discussed and assessed. Furthermore, the parameters which affect the ground vibration are discussed and determined. In this study, the monitored and the recorded ground vibrations are evaluated from structural damage potential and human disturbance points of views. It is determined that the ground vibration levels recorded during this study and analyzed from the past records comply with Turkish and US Federal regulations. It is concluded that no damage has been occurred in structures at surrounding settlements and the occupants were not disturbed by the direct effect of vibrations in the past and at present. The analysis proved that the blasting operations to be conducted in the future will not create any damage and disturbance provided that the charge detonated per delay is kept less than 155 kg?s.