Rate of penetration estimation model for directional and horizontal wells
Yönlü ve yatay kuyularda delme hızının tespiti için bir model
- Tez No: 201682
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. EVREN ÖZBAYOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği, Petroleum and Natural Gas Engineering
- Anahtar Kelimeler: Delme Hızı, Multiple Regresyon Analizi, Optimizasyon, Yönlü ve Yatay Kuyular, Matematiksel Modelleme, Rate of Penetration, Multiple Regression Analysis, Optimization, Inclined and directional wells, Mathematical Model
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Yönlü ve yatay sondaj uygulamaları, özellikle endüstrideki teknolojik gelişmelerle paralellik göstererek, bütün dünyada artarak gerçekleştirilmektedir. Yönlü ve yatay sondajlar genelde denizlerde ve çeşitli sebeplerden dolayı dik kuyu açmaya imkan vermeyen karasal ortamlarda gerçekleştirilmektedir. Dik kuyularla karşılaştırılıdığında, yönlü ve yatay sondajlar yapılırken, sınırlı matkap yükü, daha zor kuyu temizliği, yön kontrolü, vb,, gibi birçok faktörün gözönüne alınması gerekmektedir. Bu sebepten dolayı, sondaj delme hızını arttırabilmek için uygun sondaj parametrelerini seçmek daha da zorlaşmaktadır. Bu çalışmanın amacı, birçok sondaj parametresi ve koşulunu dikkate alan bir sondaj delme hızı modeli oluşturmaktır. Bu çalışmada oluşturulan model, Bourgoyne ve Young'a ait modelin geliştirilmişi olup, formasyon sıkışması, formasyon basıncı, eşdeğer sirkülasyon ağırlığı, etkin maktap yükü, matkap döndürme hızı, matkap aşınması, kuyu temizliği, kuyu eğimi, su kaybı ve matkap hidröliğini dikkate almaktadır. Ayrıca, döner konlu ve PDC matkaplar için uygulanabilen bir matkap aşınma modeli sunulmuştur. Oluşturulan modelin performansı, İran Körfezi'nde kazılmış olan birkaç yönlü ve yatay deniz sondajından elde edilen arazi verisi kullanılarak ölçülmüştür. Hesaplanan delme hızlarının gerçek değerlerle karşılaştırıldığında,±%25'lik bir hata payı ile tespit edilebildiği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Directional and horizontal drilling operations are increasingly conducted in all over the world, especially parallel to the growth of the technological developments in the industry. Common application fields for directional and horizontal drilling are in offshore and onshore when there is no way of drilling vertical wells. During directional and horizontal well drilling, many additional challenges occur when compared with vertical well drilling, such as limited weight on bit, harder hole cleaning, trajectory control, etc. This makes even harder to select the proper drilling parameters for increasing the rate of penetration. This study aims to propose a rate of penetration model considering many drilling parameters and conditions. The proposed model is a modified Bourgoyne & Young?s model which considers formation compaction, formation pressure, equivalent circulating density, and effective weight on bit, rotation of the bit, bit wear, hole cleaning, inclination, fluid loss properties and bit hydraulics. Also, a bit wear model is developed for roller cones and PDCs. The model performance is tested using field data obtained from several directional and horizontal offshore wells drilled at Persian Gulf. It is observed that the model can estimate rate of penetration with an error of ±25 % when compared with the field data.