Modification of magnetic properties of siderite by thermal treatment
Sideritin manyetik özelliklerinin ısıl işlem ile iyileştirilmesi
- Tez No: 201683
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÜMİT ATALAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Siderit, Kavurma, Manyetik Duyarlılık, statistiksel Modelleme, Üç Boyutlu Difüzyon Reaksiyon Modelleri, Siderite, Roasting, Magnetic Susceptibility, Statistical Modeling, Three?Dimensional Diffusion Reaction Models
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Hekimhan?Deveci siderit cevherinin ısıl isleme tabi tutulması yoluyla manyetik fazların elde edilmesi tez çalısmasının temelini olusturmustur. Numunelerin, termogravimetrik analiz (TGA), türevsel termal analiz (DTA), ve türevsel taramalı kalorimetre (DSC) yöntemleriyle, belirlenen ısıl özellikleri çalısmanın yönlendirilmesinde kullanılmıstır. Isıl islem deneyleri, kavurma islemi, hem mikrodalga enerjisi hem de geleneksel yöntemlerle gerçeklestirilmistir. Sonuçlar incelendiginde geleneksel ısıtma yöntemiyle kavurma islemi gerçeklesirken mikrodalga ile islemin gerçeklesmedigi görülmüstür. Bunu izleyen düsük alan siddetli manyetik ayırım yöntemi % 90' nın üzerinde verimle sonuçlanmıstır; tüvenan cevherin aynı alan siddetinde manyetik ayırımı gerçeklesmemistir. X ısını kırınımı (XRD) analizleri ve manyetik duyarlılık terazisi yardımıyla manyetik duyarlılıgı yüksek fazların olustugu ayrıca gösterilmistir. vii Kosulların saptanması amacıyla istatistiksel modelleme uygulanmıstır; ısıtma sıcaklıgı, ısıtma süresi, parça boyutu incelenen faktörler olmustur. Modelleme çalısmaları, kavurma deneyleri T= 560 ºC sıcaklıkta, t= 45 dakika süreyle gerçeklestirildiginde istenen sonuçların elde edilmesi için yeterli oldugunu kaydetmistir. Parça boyutunun, çalısılan parça boyutu aralıgında, islem üzerinde diger faktörler kadar etkili olmadıgı görülmüstür. Isıl çözünme kinetigi (E, n) ve reaksiyon mekanizması geleneksel ısıtma sisteminde asıl veri noktalarına uygun grafik modellerinin yorumlandıgı farklı katı hal reaksiyon modelleri ile incelenmistir. Üç boyutlu difüzyon reaksiyon modelleri deney verilerini kinetik açıdan en iyi sekilde temsil etmis, aktivasyon enerjileri (E), sırasıyla = 85.53 kJ/mol (Jander); E= 85.49 kJ/mol, (Ginstling?Brounshtein) olarak bulunmustur.
Özet (Çeviri)
Obtaining high magnetic susceptibility phases from Hekimhan?Deveci siderite ore via preliminary thermal treatment has been the basic target of the thesis study. Thermal decomposition characteristics of samples, determined by thermogravimetric analysis (TGA), differential thermal analysis (DTA), and differential scanning calorimetry (DSC), were referenced in advancement of the study. Heat treatment experiments, particularly roasting, were carried out by conventional heating and microwave heating. Results showed that roasting of Hekimhan?Deveci siderite samples could not be achieved by microwave energy whilst conventional heating experiments recorded success. Subsequent low?intensity magnetic separation of roasted samples gave recovery above 90%, where low?intensity magnetic separation of run?of?mine sample had failed. Formation of high magnetic susceptibility phases was verified by magnetic susceptibility balance and x?ray diffraction analysis (XRD), on roasted samples. v Statistical modeling was applied to determine the optimum conditions of roasting in conventional heating system; based on heating temperature, time of heating, particle size as factors. It was concluded that roasting at T= 560 ºC, for t= 45 minutes was adequate to obtain desired results. Particle size was noted to be not much effective on the process as other factors at the studied size range. Kinetics (E, n) and reaction mechanism for the thermal decomposition in conventional heating system were evaluated with different solid?state reaction models by interpretation of the model graphs. Three?dimensional diffusion reaction models reported to characterize the thermal decomposition well, with values of activation energy (E), E= 85.53 kJ/mol (Jander); E= 85.49 kJ/mol, (Ginstling?Brounshtein).