Stacking sequence optimization of a composite pressure vessel by genetic algorithm
Kompozit bir basınçlı kabın katman sırasının genetik algoritma yöntemi ile optimizasyonu
  1. Tez No: 201684
  2. Yazar: HALİL KUTAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALTAN KAYRAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Havacılık Mühendisliği, Aeronautical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Genetik algoritma, kompozit, basınçlı kap, diziliş sırası
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Havacılık ve Uzay Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Fiber diziliş açıları belirli değerlerle kısıtlandığında, kompozit bir basınçlı kabın katman sırasının dizaynı bir kombinasyon problemi olarak ele alınabilir. Buna ek olarak, genellikle belirli yükler altındaki bir kompozit basınçlı kap için birçok optimum diziliş sırası dizaynı mevcuttur. Genetik algoritma bu tarz kombinasyon problemlerinin optimizasyonu için oldukça uygundur. Bu tezde, iç ve dış basınç, eksenel yük ve dönüden kaynaklanan kütlesel yüklere maruz kalan bir kompozit basınçlı kabın katman sırasını optimize eden bir genetik algoritma kodu Matlab ortamında geliştirilmiştir. Geliştirilen kodun testi ve optimizasyon parametrelerinin etkilerinin belirlenebilmesi için optimum çözümü aşikar olan bir dizayn problemi tanımlanmıştır. Elde edilen sonuçlar kodun en optimum dizaynı bulmakta oldukça başarılı olduğunu göstermiştir. Daha sonra geliştirilen kod, farklı yükler altındaki kompozit bir basınçlı kabın optimum katman sırasının bulunmasında kullanılmıştır. Yine kod optimum dizaynı bulma konusunda ne kadar güvenilir olduğunu ispatlamıştır. Geliştirilen genetik algoritma optimizasyon kodu farklı kombinasyon problemlerinin çözümü için de kolayca uyarlanabilecek bir yapıdadır.
Özet (Çeviri)
Stacking sequence design is a combinatorial problem when the fiber orientations in each layer are restricted to certain angles. In addition, there often exist many optimal or nearoptimal designs for the stacking sequence of a composite pressure vessel under different loading conditions. Genetic algorithms are quite well suited for finding the optimal designs for such a combinatorial problem. In this thesis, a genetic algorithm code is developed in Matlab, optimizing the stacking sequence of a composite pressure vessel subjected to internal and external pressures, axial load and body force due to rotation. For testing of the code and identification of the effects of optimization parameters, a problem, whose optimum solution is obvious, is defined and the optimum design is tried to be found by using the developed code. The results have shown that the code was quite successful in finding the best design. Afterwards, the code is used for the optimization of the stacking sequence of a composite pressure vessel under different loading conditions. Again the code has proven its reliability in finding the optimal designs. The developed genetic algorithm optimization code also has the infrastructure to be easily adapted to the solution