Forecasting of the electromagnetic waves in ionized media related to aerospace applications
Hava uzay uygulamalarında ilgili elektromanyetik parametrelerin öngörüsü
- Tez No: 201688
- Danışmanlar: DR. YILDIRIM BAHADIRLAR, PROF. DR. YURDANUR TULUNAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Havacılık Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering, Aeronautical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yapay Sinirsel A?glar, Sinyal ?Is¸leme, Optimizasyon, Elektromagnetik Dalgalar, Schumann Rezonansları, Neural Networks, Signal Processing, Optimization, ElectromagneticWaves, Schumann Resonances
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Havacılık ve Uzay Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Ekstra d¨us¸ ¨uk frekanstaki do?gal elektromanyetik radyasyonun kayna?gı evrensel s¸ims¸ek etkinli- ?gidir. Yer'in y¨uzeyinde hareket eden d¨us¸ ¨uk frekanslı radyo dalgaları D¨unya'nın c¸ervresini dolas¸ıp bas¸langıc¸ noktalarına d¨onebilmektedirler. Schumann Rezonansları (SR), D¨unya ile ?Iyonosfer arasındaki bos¸lukta g¨or¨ulen elektromanyetik bir fenomendir. SR'ların itibari ortalama frekansları, c¸ok az bir g¨unl¨uk de?gis¸imle birlikte, 7.8 ? 45 Hz arasında g¨or¨ulmektedir. SR modlarının spectral ¨ozellikleri resonant mod b¨uy¨ukl¨ukleri, merkez frekansları ve yarıgenis ¸likleri (Q-factor) ile tanımlanır. SR'ların ¨ozellikleri evrensel s¸ims¸ek aktivitesiyle ilis¸kilerinin yanında ait oldukları frekans bantları nedeni ile havacılık ve uzay ve denizaltı uygulamalarında, atmosfer c¸alıs¸malarında ve iletis¸im end¨ustrisinde de ¨onem kazanmaktadırlar. Bu tezin amacı (i) T¨urkiye, S¸ ark¨oy'de ¨olc¸ ¨ulen SR parametreleri'nin ¨ozelliklerini aras¸tırmak ve (ii) elde edilen 1. SR modunun b¨uy¨ukl¨uklerini yapay sinirsel a?g modellemesi y¨ontemleri ile ¨ong¨orerek Yer'e Yakın Uzay parametrelerinin do?grusal olmayan ¨ozelliklerini modellemektir. Elde edilen sonuc¸lar, SR modlarının evrensel s¸ims¸ek aktivesiyle uyumlu oldu?gunu ve saat 1400 ES' de maksimum b¨uy¨ukl¨uklerine ulas¸tıklarını g¨ostermis¸tir. Yapay sinirsel a?g sonuc¸ları uygulanan modelin SR b¨uy¨ukl¨uklerinin 0.5 saatten 36 saate kadar ilerisinin makul hata limitleri ic¸erisinde ¨ong¨orebildi?gini g¨ostermis¸tir. Bunun yanında, gelecekteki c¸alıs¸malar vi ic¸in do?grusal olmayan bir optimizasyon algoritması kullanan bir bulanık sinirsel a?g modellemesi ileri s¨ur¨ulm¨us¸ ve test edilmis¸tir.
Özet (Çeviri)
The dominant natural electromagnetic (EM) radiation in the extremely low frequency (ELF) range is due to global lightning activity. Radio waves of ELF band traveling along the surface of the ground are able to circle the globe and return to the starting point. Schumann Resonances (SR) are the EM phenomena which occur in the cavity formed by the conducting Earth and the ionosphere, with peak frequencies close to 8, 14, 20, 26 Hz, etc. The spectral characteristics of the SR modes are defined by their resonant mode amplitudes, center frequencies and half-widths. The characteristics of the SR became important in aerospace, marine applications, atmospheric studies, in addition to their relevance to global lightning studies due to their frequency band. The objective of this work is two fold: (i) to investigate the characteristics of SR parameters obtained at S¸ ark¨oy in Turkey; (ii) to model the nonlinear characteristics of the Near Earth Space Processes by forecasting the 1st SR mode intensities different time steps in advance using neural network modeling approach. The results show that the SR amplitudes exhibit the characteristics of Tropical African lightning activity and have maxima around 1400 UT. The neural network results show that the proposed model is able to forecast SR amplitudes from 0.5 to 36 hours in advance within reasonable error limits. Furthermore, a fuzzy neural network model with a non?linear optimization algorithm for the iv training phase is proposed and tested for the future work.