Evaluation of effectiveness of different bioactive agents for treatment of osteoarthritis with in vitro model under dynamic mechanical stimulation
Dinamik mekanik stimulasyon altındaki in vitro modelde farklı biyoaktif ajanların osteoartrit tedavisinde etkinliklerinin değerlendirilmesi
- Tez No: 201687
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞEN TEZCANER, YRD. DOÇ. DR. DİLEK KESKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biyomühendislik, Mühendislik Bilimleri, Biology, Bioengineering, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Osteoartrit, Kemik Morfojenik Protein-9, Raloksifen, Pluronik F-68, agaroz, Osteoarthritis, Bone Morphogenetic Protein-9, Raloxifene, Pluronic F-68, agarose
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mühendislik Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Osteoartrit (OA) eklem kıkırdağının ilerleyen bozunması olarak tanımlanmaktadır. Hastalık için günümüzde kullanılan stratejiler temel olarak semptomları azaltmaya yöneliktir. Bu çalısmada Kemik Morfojenik Protein-9 (KMP-9), Raloksifen (Ral) ve Pluronik F-68 (PLF-68)'in tedavi potansiyellerinin üç boyutlu in vitro OA modelinde arastırılması amaçlanmıstır. Sıçanlardan izole edilen eklem kıkırdak hücreleri büyüme ortamında çoğaltıldı ve kondrosit-agaroz diskler elde etmek için agaroza gömüldü. OA olusumu için diskler 48 saat süreyle Aza-C ile inkübe edildi. Aza-C uzaklastırıldıktan sonra, kondrositlere 10 gün boyunca KMP-9, Ral ve PLF-68'in farklı dozları uygulandı. Disklere dinamik hidrostatik mekanik mukavemet uygulandı. Tedavilerin etkileri disklerin hücre sayısı, glikozaminoglikan ve kolajen miktarı ile mekanik özellikleri ölçülerek değerlendirildi. Bu özelliklerin ölçümleri sırasıyla MTT, sayısal kolorimetrik metotlar, histokimyasal boyama ve mekanik testlerle yapıldı. Sağlıklı grup ve kontrollerle (herhangi bir tedavi görmemis osteoartritik kondrositler) karsılastırmalı sonuçlara göre, KMP-9'un osteoartritik kondrositler üzerinde olumsuz etkisi olduğu bulunmustur. Diğer yandan, Ral OA'in tedavisi için umut vadettiğini gösteren, özellikle 5 ?M'lık dozda matris sentezi ve mekanik özellikler bakımından olumlu sonuçlar göstermistir. Ral'in OA üzerinde tedavi etkisi yazılı kaynaklarda ilk defa belgelenmistir. PLF-68'in hücre sayısı, kolajen sentezi ve mekanik özellikler üzerindeki olumlu etkileri göz önüne alındığında OA'in tedavisi için potansiyeli olduğu bu çalısmayla desteklenmistir. Fakat, bu ajan ile ilgili sonuçlar üzerinde farklı arastırmalar yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Osteoarthritis (OA) is a disease characterized by the progressive degradation of articular cartilage. Current strategies for the disease are mainly towards relieving symptoms. This study was aimed to investigate the therapeutic potentials of Bone Morphogenetic Protein-9 (BMP-9), Raloxifene (Ral) and Pluronic F-68 (PLF-68) with a three-dimensional in vitro OA model. Articular chondrocytes isolated from rats were cultured in growth media and embedded in agarose to obtain agarose-chondrocyte discs. Dynamic hydrostatic mechanical stress was applied to discs. The discs were incubated with Aza-C for 48 hours for OA development. After its removal, chondrocytes were treated with different doses of BMP-9, Ral and PLF-68 for 10 days. The efficacies of treatments were evaluated by measuring cell number, glycosaminoglycan and collagen amount, and mechanical properties of the discs. Measurements of these properties were performed with MTT, quantitative colorimetric assays, histochemical staining and mechanical tests, respectively. According to comparative results with healthy groups and controls (osteoarthritic chondrocytes without any treatment), it was found that BMP-9 had negative effect on osteoarthritic chondrocytes. On the other hand, Ral showed positive results related with matrix synthesis and mechanical properties especially at 5 ?M dose suggesting that it holds promise for the treatment of OA. The therapeutic effect of Ral on OA was documented for the first time in literature. The potential of PLF-68 for treatment of OA was also supported by this study considering its positive effects on cell number, collagen synthesis and mechanical properties. Yet, further investigations are also suggested for conclusive results on this agent.