Multi-item inventory-routing problem for an FMCG company
Hızlı hareket eden tüketim malları şirketi için çok ürünlü envanter rotalama problemi
- Tez No: 201716
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER KIRCA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Envanter-Dagıtım Sistemi, Envanter-Rotalama Problemi (IRP), Inventory-Distribution System, Inventory-Routing Problem (IRP)
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu çalısmada, hızlı hareket eden tüketim malları sektöründe faaliyet gösteren bir sirketin envanter-rotalama sistemi analiz edilmistir. Sirket üretim tesisleri ile müsteriler arasına bölgesel depolar yerlestirerek dagıtım sistemini yeniden tasarlama kararını almıstır. Sistemdeki tüm depoların herhangi bir kapasite kısıtı olmadan stok tasımalarına izin verilmistir. Müsteriler atanmıs oldukları depolar tarafından tedarik edilmektedir. Müsteri stokları depo tarafından sürekli izlenmekte ve sevkıyatlar planlanmaktadır. Bu çok ürünlü, iki katmanlı envanter-dagıtım sisteminde ana sorun envanter ve dagıtım kararlarını senkronize edebilmektir. Envanter yönetimini ve araç rotalamayı en uygun olarak koordine etmek amacıyla bir MIP optimizasyon modeli önerilmistir. Bu model ürünlerin sevkıyat aralıklarını ve her müsteriye yapılacak sevkıyat miktarını belirlemekte ve maliyet en küçükleme amacıyla sevkıyat rotalarını olusturmaktadır. Entegre model GAMS'te kodlanmıs ve CPLEX ile çözülmüstür. Entegre envanter-rotalama modeli sirketin gerçek verileri ile test edilmistir. Gelistirilen modelin performans ölçütleri açısından etkililigini gösterebilmek için test problemlerinden elde edilen sonuçlar sergilenmistir. Buna ilaveten, bir zaman aralıgı vii için elde edilen mümkün çözüm, gerçeklesmis envanter seviyeleri ve dagıtım planları ile karsılastırılmıstır. Hesaplanmıs sonuçların, entegre envanter rotalama probleminin mevcut dagıtım sistemine nazaran gözle görülür bir avantaja isaret ettigi görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, inventory?routing system of a company operating in Fast Moving Consumer Goods (FMCG) industry is analyzed. The company has decided to redesign distribution system by locating regional warehouses between production plants and customers. The warehouses in the system are all allowed to hold stock without any capacity restriction. The customers are replenished by the warehouse to which they have been assigned. Customer stocks are continuously monitored by the warehouse and deliveries are to be scheduled. In this multi?item, two-echelon inventory?distribution system, main problem is synchronizing inventory and distribution decisions. An integrated Mixed Integer Programming optimization model for inventory and distribution planning is proposed with the aim of optimally coordinating inventory management and vehicle routing. The model determines the replenishment periods of items and amount of delivery to each customer; and constructs the delivery routes with the objective of cost minimization. The integrated model is coded in GAMS and solved by CPLEX. The integrated inventory-routing model is simulated with retrospective data of the company. Computational results on test problems are provided to show the effectiveness of the model developed in terms v of the performance measures defined. Moreover, the feasible solution obtained for a period is compared to the realized inventory levels and distribution schedules. Computational results seem to indicate a substantial advantage of the integrated inventory-routing system over the existing distribution system.