A two-step approach for the integrated multi item production/distribution planning problem under shipment consolidation considerations
Çok ürünlü entegre üretim/dağıtım planlama problemine sevkiyat konsolidasyonunu göz önüne alan iki aşamalı bir yaklaşım
  1. Tez No: 213206
  2. Yazar: ALİ SERDAR TAŞAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. LATİF SALUM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tedarik zinciri yönetimi, Entegre üretim ve dağıtım planlama, Sevkiyat konsolidasyonu, Araç rotalama, Karışık tamsayı programlama, Genetik algoritmalar, Supply chain management, Integrated production and distribution planning, Shipment consolidation, Vehicle routing, Mixed integer programming, Genetic algorithms
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 212
Özet
Tedarik zincirinde optimum operasyonel performansa ulaşmak için üretim ve dağıtım fonksiyonlarının entegre edilmesi gereklidir. Ayrıca, sevkiyat konsolidasyonları sayesinde araç kapasiteleri daha iyi kullanılarak, taşıma ve dolayısıyla lojistik maliyetlerinde belirgin tasarruflar sağlanabilmektedir. Bu bakış açısı ile, bu tez çalışmasında sevkiyat konsolidasyonlarını dikkate alan, entegre üretim ve dağıtım planlaması ele alınmaktadır. Bu üretim ve dağıtım modeli, birden fazla zaman dönemi için birden çok üretim tesisi, dağıtım merkezi ve ürün kalemi içeren bir ortamda üretim, envater ve dağıtım aktivitelerini aynı anda dikkate almaktadır. Entegre modelde taşıma için kullanılan araçların farklı özelliklere sahip olduğu varsayılmaktadır. Öncelikle, bu entegre model karışık tamsayı programlama ile modellenmiştir. Fakat modelin boyutları artıkça gerekli hafıza ve çözüm zamanının artmasından dolayı, modelin akılcı süreler içinde optimum çözülebilmesi zorlaşmaktadır. Bu nedenlerden dolayı, entegre modelin kabul edilebilir düzeyde çaba harcayarak çözülebilmesi için iki aşamalı bir yaklaşım önerilmektedir. Geliştirilen iki aşamalı çözüm yaklaşımında karışık tam sayı programlama ve genetik algoritmalar bütünleştirilmiştir. İlk aşamada, problem yine karışık tam sayı programlama modeli olarak modellenmekte ve üretim, envanter ve taşıma aktivitelerini dikkate almaktadır. Ancak, araç rotalama konuları karışık tam sayı programlama modelinden çıkartılıp, ikinci aşamada dikkate alınmaktadır. İkinci aşamada ise, araç rotalama problemini çözmek için genetik algoritma tabanlı bir yaklaşım yöntemi geliştirilmiştir. Son olarak, önerilen yöntemin uygulanabilirliğini ve etkinliğini göstermek için iki aşamalı çözüm yaklaşımı hipotetik problemlerin çözümü için vii kullanılmıştır ve ayrıca, birçok test problemi kullanılarak önerilen yöntemin performansının değerlendirilmiştir. Genel olarak, geliştirilen iki aşamalı çözüm yaklaşımı birden fazla dönem için birden çok üretim tesisi, dağıtım merkezi ve ürün kalemi ile farklı özellikte araçlar içeren entegre üretim ve dağıtım planlama problemi için etkili bir çözüm yöntemidir. Buna ilaveten, burada önerilen iki aşamalı çözüm yaklaşımı değişik üretim ve dağıtım planlama problemlerinin gereksinimlerini karşılamak üzere değiştirilebilir bir yapıya sahiptir.
Özet (Çeviri)
To achieve optimal operational performance in a supply chain, production and distribution functions have to be integrated. Besides, significant cost savings in transportation and consequently in logistics can be obtained through shipment consolidation considerations by means of the better utilization of transportation vehicle capacities. In this perspective, this thesis study deals with the integrated production and distribution planning considering the shipment consolidation strategies. The production and distribution model considers production, inventory and transportation activities simultaneously for an environment that includes multiple production plants, multiple distribution centers, and multiple product items for multiple time periods. In the integrated model, heterogeneous fleet of vehicles is taken into account. At first, this model is formulated as a mixed integer programming model. However, it becomes harder to solve the model optimally in reasonable time. As a consequence, a two-step solution approach is proposed to solve this integrated model with reasonable computational effort. The developed two-step solution approach integrates mixed integer programming and genetic algorithms. The first step of the approach is still formulated as a mixed integer programming model and still considers production, inventory and transportation activities. However, the vehicle routing considerations are excluded from the mixed integer programming model and they are later considered in the succeeding step. In the second step, a genetic algorithm based approach is developed to solve the vehicle routing problem. Finally, the two-step solution approach is illustrated by two hypothetical case problems and the performance of the proposed approach is evaluated. In general, the developed two-step approach is an efficient solution methodology for integrated production and distribution planning problems with multiple production plants, multiple distribution centers, and multiple product items for multiple time periods and heterogeneous fleet of vehicles. Additionally, this approach can also be modified to satisfy the requirements of various production and distribution planning problems.