Discrete time/cost trade-off problem in project scheduling
Proje çizelgelemesinde kesikli zaman/maliyet ödünleşim problemi
  1. Tez No: 201715
  2. Yazar: AHMET BAYKAL HAFIZOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MERAL AZİZOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Proje Çizelgelemesi, Zaman/Maliyet Ödünleşimi, Dal-Sınır Yöntemi, Project Scheduling, Time/Cost Trade-off, Branch and Bound
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Proje çizelgelemesinde aktivite süreleri ek kaynaklar tahsis edilerek azaltılabilir. Zaman/Maliyet Ödünleşim Problemi toplam maliyet ve proje süresi arasındaki uzlaşmayı ele alır. Problemin kesikli versiyonu mod diye tabir edilen, belirli sayıda zaman/maliyet çiftleri varsayar ve her aktivite için bir mod seçer. Bu tezde Kesikli Zaman/Maliyet Ödünleşim Problemini ele aldık. Öncelikle Zaman Sınırı Problemi, başka bir deyişle, proje bitirme süresi sınırına bağlı toplam maliyet enazlama problemi üzerinde çalıştık. Zaman Sınırı Problemini çözmek için, optimal doğrusal programlama gevşetmesine dayanan eniyileme ve yaklaşıklama algoritmaları önerdik. Sonra Tüm Verimli Çözümleri Üretme Problemini inceledik, ve Zaman Sınırı Probleminin ardışık çözümlerini kullanan bir yaklaşım önerdik. Büyük ölçekli problem örneklerindeki sonuçlarımız algoritmalarımızın memnuniyet verici tutumunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In project scheduling, the activity durations can often be reduced by dedicating additional resources. Time/Cost Trade-off Problem considers the compromise between the total cost and project duration. The discrete version of the problem assumes a number of time/cost pairs, so called modes, and selects a mode for each activity. In this thesis we consider the Discrete Time/Cost Trade-off Problem. We first study the Deadline Problem, i.e., the problem of minimizing total cost subject to a deadline on project duration. To solve the Deadline Problem, we propose several optimization and approximation algorithms that are based on optimal Linear Programming Relaxation solutions. We then analyze the problem of generating all efficient solutions, and propose an approach that uses the successive solutions of the Deadline Problem. Our computational results on large-sized problem instances have revealed the satisfactory behavior of our algorithms.