Development of load and resistance factors for reinforced concrete structures in Turkey
Yük ve dayanım katsayılarının Türkiye'deki betonarme yapılar için belirlenmesi
  1. Tez No: 201726
  2. Yazar: FATİH KÜRŞAT FIRAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. SEMİH YÜCEMEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Belirsizlik, Yük ve Dayanım Katsayıları, Güvenilirlik, Güvenilirlik ndeksi, Emniyet Derecesi, Yapı Elemanı, Yük Kombinasyonu, Uncertainty, Load and Resistance Factors, Reliability, Reliability Index, Safety Level, Structural Member, Load Combination
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 322
Özet
Bu tez çalısmasında, Türkiye kosullarına göre istatistiksel yöntemler kullanılarak betonarme yapı elemanları için yük ve dayanım katsayılarına dayalı bir tasarım kriteri gelistirilmistir. ?Gelistirilmis Birici Mertebe kinci Moment? (GBMM) metodu istatistiksel analiz metodu olarak kullanılmıstır. Beton basınç dayanımındaki, beton çelik çubuklarının akma dayanımındaki ve kolon, kiris ve perde duvar boyutlarındaki degisik belirsizlik kaynakları incelenmis ve bu belirsizlikler sayısallastırılmıstır. ncelenen yapı elemanlarının degisik göçme durumları için, istatistiksel dayanım parametreleri ?güvenilirlik analizi? çerçevesinde hesaplanmıstır. Sabit, hareketli, kar, rüzgar ve deprem yüklerindeki belirsizliklerin sayısallastırılması ve bu yüklerin yapıya olan etkisi ile ilgili bir dizi analizler yapılmıstır. Türkiye'deki geçerli tasarım kriterine uygun olarak degisik yük kombinasyonları için emniyet dereceleri, güvenilirlik indeksleri dikkate alınarak, bazı göçme durumlarına göre ayrı ayrı incelenmistir. Bu göçme durumlarıyla ilgili olarak, basit egilme ve kesme etkisindeki kiris, kolon ve perde duvarların yanı sıra eksenel basınç ve egilme altındaki kolonlar dikkate alınmıstır. Bu çalısmada hesaplanan emniyet dereceleri ve yabancı kaynaklarda verilen hedef güvenilirlik indeksleri göz önünde tutularak, yeni hedef güvenilirlik indeksleri farklı yük kombinasyonları ve farklı göçme durumları için belirlenmistir. Son olarak, belirlenen hedef güvenilirlik indekslerine uygun, yeni yük ve dayanım katsayıları her bir yapı elamanının her bir göçme durumu için ayrı ayrı önerilmistir.
Özet (Çeviri)
In this dissertation, a study is conducted to develop a probability based load and resistance factor design criterion for structural members considering the local conditions of Turkey. The Advanced First Order Second Moment (AFOSM) procedure is utilized as the probabilistic method of analysis. Various sources of uncertainties associated with concrete compressive strength, yielding and ultimate strength of reinforcing steel bars and the dimensions of beams, columns and shear walls are analyzed and quantified. The resistance statistics for different failure modes of different types of reinforced concrete structural members are computed by using the resistance parameters within the framework of reliability analysis. Structural load effects of dead, live, wind, snow and earthquake loads are analyzed considering the uncertainties in these loads. For different load combinations, the safety levels corresponding to the current design practice are evaluated in terms of the reliability indexes for reinforced concrete beam, column and shear wall design in flexure and shear, and also column design in combined action of flexure and axial load. Depending on this evaluation and the reliability index values reported from other countries, target reliability indexes are selected for different load combinations and different failure modes of structural members. Finally, a new set of load and resistance factors corresponding to selected target reliabilities and levels of uncertainties are proposed for each different failure modes of the structural members considered in this study, separately.