Computer aided manufacturing (CAM) data generation for solid freeform fabricaton
Katı serbest formlu inşa yöntemleri için bilgisayar destekli üretim verisi oluşturulması
  1. Tez No: 201725
  2. Yazar: ONUR YARKINOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. A. BUĞRA KOKU, PROF. DR. ERES SÖYLEMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Katı Serbest Formlu Üretim, Hızlı Prototipleme Yazılımı, Model Kesitleme, Üretim Yolu Planlaması, STL, Solid Freeform Fabrication, Rapid Prototyping Software, Model Slicing, Path Planning, STL
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Hızlı prototipleme (HP), bilgisayar destekli tasarım (BDT) verisinden kesin doğrulukta parça üretilmesini sağlayan bir dizi üretim teknolojisine verilen addır. Bu teknolojiler üç boyutlu (3B) bir parçanın üretimi sırasında kullandıkları malzeme eklemeli üretim yaklaşımı açısından eşsizdirler. Bu tez çalışmasında, gelecekte gerçekleştirilmesi muhtemel hızlı prototipleme çalışmalarında doğabilecek gereksinimleri gidermek amacı ile kullanılacak, modüler yapıya sahip bir HP yazılımı tasarlanmış ve üretilmiştir. Fonksiyonel bir sınıflama sonrasında HP yazılımı, Görüntüleme Modülü, HP Modülü ve Kesitleme Modülü olmak üzere üç ana parçaya bölünmüştür. HP modülünde işlem değişkenlerinin seçilmesi ve uygun üretim pozisyonlamasının gerçekleştirilmesi, Kesitleme Modülünde kesitleme ve üretim yollarının çıkarılması işlemleri gerçekleştirilmektedir. Görüntüleme modülü HP yazılımındaki girdi ve çıktıların görselleştirildiği modüldür. Görüntüleme Modülüne 3B desteği sağlamak amacı ile Grafik Destek Sistemi adında, tamamen bağımsız, geliştirilmeye açık, üst seviye bir 3B modelleme ortamı ve grafik kütüphanesi geliştirilmiştir. Elde edilen HP yazılımı piyasadaki diğer yazılımlarla kıyaslanmıştır. Bu kıyaslamanın sonuçları hafıza kullanımı ve işlem sürelerine göre değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmeler sonucunda, geliştirilen HP yazılımının, piyasadaki ticari HP yazılımlarına denk bir performans sergilediği ve başarısını kanıtladığı gözlemlenmiştir. vii
Özet (Çeviri)
Rapid prototyping (RP) is a set of fabrication technologies that are used to produce accurate parts directly from computer aided drawing (CAD) data. These technologies are unique in a way that they use an additive fabrication approach in which a three dimensional (3D) object is directly produced. In this thesis study, a RP application with a modular architecture is designed and implemented to satisfy the possible requirements of future rapid prototyping studies. After a functional classification, the developed RP software is divided into View, RP and Slice Modules. In the RP module, the process parameter selection and optimal build orientation determination steps are carried out. In the Slice Module, slicing and tool path generation steps are performed. View Module is used to visualize the inputs and outputs of the RP software. To provide 3D visualization support for View Module, a fully independent, open for development, high level 3D modeling environment and graphics library called Graphics Framework is developed. The resulting RP application is benchmarked with the RP software packages in the market according to their memory usage and process time. As a result of this benchmark, it is observed that the developed RP software has presented an equivalent performance with the other commercial RP applications and has proved its success. v