Energy-efficient routing to maximize network lifetime in wireless sensor networks
Kablosuz algılayıcı ağlarında azami ağ ömrü sağlamak için enerji-verimli yol atama
- Tez No: 201730
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ELİF UYSAL BIYIKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yarışma oranı, veri füzyonu, enerji-kısıtlı ağlar, grid topolojisi, minimum enerjili yol atama, ağ kapasitesi Ek: asli_zengin_simulasyon_kodu.zip, Competitive ratio, data aggregation, energy-constrained networks, grid topology, minimum energy routing, network capacity. Attachment: asli_zengin_simulasyon_kodu.zip
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Son yıllarda algılayıcıların yaygınlaşmasıyla beraber, geniş ölçekli kablosuz algılayıcı ağları olanaklı hale gelmiştir. Böylece uzun ağ ömrüne sahip enerji verimli algılayıcı ağları büyük önem kazanmıştır. Şu an var olan yol atama algoritmaları algılayıcı yollarındaki enerji kayıplarının, düğümlerdeki anlık enerjinin ve algılanan verilerin bilgisini birleştirmediğinden ağ kapasitesine ulaşamamaktadır. Yapılan tez çalışmasında, ağ kapasitesine yaklaşmak için enerji verimli yol atamayla veri füzyonunu birleştiren bir algoritma önerilmiştir. Bu yeni algoritma, algılayıcı ağ uygulamalarında pratik bir gerçek olan taşınması gereken mesajların tekrarı durumlarında daha uzun bir ağ ömrüne ulaşabilmektedir.
Özet (Çeviri)
With various new alternatives of low-cost sensor devices, there is a strong demand for large scale wireless sensor networks (WSN). Energy efficiency in routing is crucial for achieving the desired levels of longevity in these networks. Existing routing algorithms that do not combine information on transmission energies on links, residual energies at nodes, and the identity of data itself, cannot reach network capacity. A proof-of-concept routing algorithm that combines data aggregation with the minimum-weight path routing is studied in this thesis work. This new algorithm can achieve much larger network lifetime when there is redundancy in messages to be carried by the network, a practical reality in sensor network applications.