Wind and wind wave climate research along the southern part of Black Sea
Karadeniz?in güney kesiminde rüzgar ve rüzgar dalgası iklimi araştırması
- Tez No: 201737
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET CEVDET YALÇINER, DR. IŞIKHAN GÜLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Deniz Bilimleri, İnşaat Mühendisliği, Marine Science, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Rüzgar İklimi, Rüzgar Dalgası İklimi, Karadeniz, Wind Climate, Wind Wave Climate, Black Sea
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Rüzgar ve rüzgar dalgası iklimi Karadeniz havzası için önemli iki olaydır. Rüzgar dalgası iklimi kıyı yapılarının tasarımında ve deniz taşımacılığında önemli role sahiptir. Bununla beraber Türkiye kıyılarında rüzgar dalgası iklimi ,bu konu üzernde kısıtlı çalışma olması nedeni ile, iyi bilinmemektedir. Bu çalışmanın amacı Türkiye'nin Karadeniz kıyılarındaki rüzgar dalgası ikliminin daha iyi anlaşılmasını sağlamaktır. Bu amaçla ECMWF (Avrupa Orta Vadeli Tahminler Merkezi) tarafından 65 ay süreli veri sağlanmış ve elde edilen veriler Türkiye'nin Karadeniz kıyıları boyunca seçilen oniki bölgede incelenmiştir. Her bölge için rüzgar[Berkün,2007] ve rüzgar dalgası gülleri, belirgin dalga yüksekliğine karşılık ortlama rüzgar dalga peryodu ilişkisi, en yüksek değerler istatistiği analizi ve log-lineer toplam dağılımları sunulmuştur. Ayrıca dalga ikliminin daha iyi anlaşılabilmesi amacı kapsamında, önceki çalışmalarla bir kıyaslama da yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Winds and wind wave climate are two important phenomena for Black Sea basin. Wind wave climate has an important role on design of coastal structures and naval transportation. Despite this fact the wind wave climate is not well known for the Turkish coasts because of limited studies on this subject. The purpose of the present study was to further understand wind and wind wave climate along the Black Sea coastline of Türkiye. For this purpose wind and wind wave data for every 65 months is obtained from ECMWF for and analyzed for 12 locations situated along Black Sea coast of Turkey. For every location the wind [Berkün,2007] and wind wave roses, significant wind wave height vs. Mean wave period relations, extreme probability distribution and log-linear cumulative probability distribution are presented. Also a comparison with previous studies is given for better understanding the wind and wave climate better.