Development of an educational CFD software for two dimensional incompressible flows
İki boyutlu, sıkıştırılamayan akışlar için eğitim amaçlı bir HAD yazılımı geliştirilmesi
  1. Tez No: 201738
  2. Yazar: GÜNEŞ NAKİBOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CÜNEYT SERT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: HAD, Yazılım Tabanlı E˘gitim, Sonlu Hacim Metodu, Basın¸c Temelli Metodlar, SIMPLE Algoritması, Blok-H¨ucre Metodu. v D, CFD, Software-Based Education, Finite Volume Method, Pressure Based Methods, SIMPLE Algorithm, Block-Cell Method
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu calısmanın temel amacı, baslangıc duzeyindeki teorik ve hesaplamalı akıskanlar dinamigi (HAD) egitiminde kullanılabilecek bir HAD yazılımı gelistirmektir. Bu calısma bunyesinde gelistirilen yazılıma“Virtual Flow Lab”adı verilmistir. HAD yazılımlarının genelinde bulunan, on islem, cozum ve sınır sartları parametrelerinin tanımlanması ve son islem asamalarının gorsel olarak gerceklestirilebilecegi bir kullanıcı arayuzu yazılmıstır. Kullanılan basınc temelli cozucu sıkıstırılamayan, laminer, zamana baglı ve zamana baglı olmayan akısları iki boyutlu kartezyen cozum aglarında SIMPLE ve turevi methodlar kullanarak hesaplama yetenegine sahiptir. Kartezyen cozum agı kullanılabilecek problem cesitlerinin artırılabilmesi icin gelistirilen yazılıma blok hucre teknigi eklenmistir. Cozucunun dogrulugunu ve verimliligini test etmek icin farklı problemler kullanılarak parametrik bir calısma gerceklestirilmistir ve basarılı sonuclaralınmıstır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to develop a Computational Fluid Dynamics (CFD) software to be used as an educational tool in teaching introductory level fluid mechanics and CFD courses. The software developed for this purpose is called Virtual Flow Lab. It has a graphical user interface (GUI) that enables basic pre-processing, solver parameter and boundary condition setting and post-processing steps of a typical CFD simulation. The pressure-based solver is capable of solving incompressible, laminar, steady or time-dependent problems on two-dimensional Cartesian grids using the SIMPLE algorithm and its variants. Blocked-cell technique is implemented to extend the types of the problems that can be studied on a Cartesian grid. A parametric study is conducted using a number of benchmark problems in order to test the accuracy and efficiency of the solver and successful results are achieved.