Duty cycle control in wireless sensor networks
Kablosuz sensor agları için doluluk boşluk oranı kontrolu
  1. Tez No: 201745
  2. Yazar: MİNE YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMİH BİLGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kablosuz Algılayıcı Ağları, doluluk bosluk oranı, enerji verimliliği, Wireless Sensor Networks, duty cycle control, energy efficiency
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Kablosuz iletisim ve mikroelektromekanik sistemlerdeki gelismeler, düsük maliyetli, düsük enerjili, çok fonksiyonlu algılayıcı düğümlerinin gelistirilmesine ve gerçeklestirilmesine yol açmıstır. Bu algılayıcı düğümleri küçük boyutlu olup kısa mesafelerde sorunsuz iletisimi mümkün kılmıstır. Algılayıcı ağlarındaki bu düğümler sınırlı pil gücüne sahiptir ve pillerin değistirilmesi ya da yeniden doldurulması mümkün değildir. Bos dinleme zamanında harcanan enerjinin azaltılması için, gereksiz kabul edilebilen bazı düğümler uyutulabilir. Bu tez çalısmasında, temel rota tespit yöntemleri ve doluluk bosluk algoritmaları incelenmistir. Doluluk bosluk algoritmalarından biri olan RACP algoritması incelenmis ve ns2 kullanılarak simule edilmistir. Yeni bir doluluk bosluk algoritması, SIPF, önerilmis ve simülasyon yoluyla RACP ile uyuyan algılayıcı oranı ve kapsama alanının zaman üzerinden ortalaması bakımlarından karsılastırılmıstır.
Özet (Çeviri)
Recent advances in wireless communication and micro-electro-mechanical systems (MEMS) have led to the development of implementation of low-cost, low power, multifunctional sensor nodes. These sensor node are small in size and communicate untethered in short distances. The nodes in sensor networks have limited battery power and it is not feasible or possible to recharge or replace the batteries, therefore power consumption should be minimized so that overall network lifetime will be increased. In order to minimize power consumed during idle listening, some nodes, which can be considered redundant, can be put to sleep. In this thesis study, basic routing algorithms and duty cycle control algorithms for WSNs in the literature are studied. One of the duty cycle control algorithms, Role Alternating, Coverage Preserving, and Coordinated Sleep algorithm (RACP) is examined and simulated using the ns2 simulation environment. A novel duty cycle control algorithm, Sink Initiated Path Formation (SIPF) is proposed and compared to RACP in terms of sleep sensor ratio and time averaged coverage.