Correlation of deformation demands with ground motion intensity
Deformasyon talepleri ile yer hareketi şiddetinin korelasyonu
  1. Tez No: 201754
  2. Yazar: HAZIM YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET YAKUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Deprem Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Earthquake Engineering, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Yer hareketi şiddeti, sismik hasar, deformasyon talebi, betonarme, Ground motion intensity, seismic damage, deformation demand, reinforced concrete
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Çerçeve yapıların deformasyon talepleri ile yer hareketi şiddet paramaterleri arasındaki korelasyonun incelenmesi amacıyla kapsamlı bir çalışma yürütülmüştür. 16 betonarme çerçeveden elde edilen tek serbestlik dereceli ve çok serbestlik dereceli modellerin zaman ortamında doğrusal olmayan analizleri 80 yer hareketi kullanılarak yapılmıştır. Çerçeveler, az ve orta katlı betonarme binalarının tipik özelliklerini yansıtacak şekilde seçilmişlerdir. Yer kareketi veri tabanında buluna kayıtlar, çerçeveleri elastik ve elastik olmayan davranışa çeşitli derecelerde itecek yeterlikte genlik, frekans içeriği ve süreye sahip olamaları maksadıyla seçilmiştir. Tek serbestlik dereceli sistemlerin maksimum deformasyon talepleri ve çok serbetlik dereceli sistemlerin maksimum kat arası ötelenme talepleri 1280 zaman ortamında doğrusal olmayan analiz sonucu elde edilmiştir. Hesaplanan tepki parametreleri, yer hareketi şiddet parametreleri ile karşılaştırılmış ve aralarındaki korelasyon regresyon katsayısı ve Pearson korelasyon katsayısı baz alınarak değerlendirilmiştir. Sonuçlar, çerçeve yapıların periyot aralıklarındaki spektral genliklerini kapsayan spektral şiddet parametrelerinin en güçlü korelasyona sahip olduğunu açığa çıkarmaktadır ve vii bu parametreler tek genlike bağlı olan MYİ, MYH ve spektral ivmeye göre deformasyon talepleri ile daha iyi bir ilişki göstermektedir. Bunun yanında, yer hareketi parametreleri ile gözlemlene hasar arasında ki ilişki de incelenmiştir ve bina performansları ile sismik endeksler arsında belirgin bir eğilim görülmemiştir.
Özet (Çeviri)
A comprehensive study has been carried out to investigate the correlation between deformation demands of frame structures and a number of widely cited ground motion intensity parameters. Nonlinear response history analyses of single-degreeof- freedom (SDOF) and multi-degree-of-freedom (MDOF) models derived from sixteen reinforced concrete frames were carried out under a set of eighty ground motion records. The frames were selected to portray features of typical low-to-mid rise reinforced concrete structures. The records contained in the ground motion database were compiled from the recorded ground motions with the intention to possess a broad range of amplitude, frequency content and duration characteristics that shift selected frames into various degrees of elastic as well as inelastic response. Maximum deformation demands of SDOF models and the maximum interstory drift ratios of MDOF models, response parameters of interest, were computed employing 1280 nonlinear response history analyses. Computed response parameters were compared with the ground motion intensity parameters employed and correlation between them were quantified through coefficients of correlation and determination. v The results revealed that the spectral intensity parameters including spectral amplitudes over a range of period covering the frame structures have the strongest correlation and present better relationship with the deformation demands compared to the intensity parameters that are based on a single amplitude such as PGA, PGV and spectral acceleration. Besides analytical study, association of ground motion parameters with observed damage has been investigated and no clear trend has been observed between the performance of the buildings and the seismic indices.