Design of an image acquisition setup for mimic tracking
Yüz hareketlerini takip etmek için bir görüntü toplama düzeneği tasarımı
  1. Tez No: 201753
  2. Yazar: ÖZGÜLER MİNE AKÖNER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. A. BUĞRA KOKU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Makine Mühendisliği, Computer Engineering and Computer Science and Control, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Stereo Görüntü, Mimik Takibi, Görüntü İşleme, Çarpılma Düzeltilmesi, Stereo Vision, Mimic Tracking, Image Processing, Distortion Correction
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bilgisayar teknolojisindeki gelişmeler ve insanoğlunun değişen günlük ihtiyaçlarıyla birlikte robotlar alternatif çözümler üretmeye başlamıştır. Bu çözümlerden biri olarak da insansı robotlar insanlarla etkileşim halinde bulunabilen gelişmiş robotlar olarak ortaya çıkmıştır. Robot yüzler insanların doğrudan iletişime girebilecekleri en etkili arayüzlerden biridir; çünkü duygularını ve tepkilerini yüz mimikleriyle gösterebilirler. Bununla birlikte, gerçekçi robot yüzlerin geliştirilebilmesi için insanların yüz mimiklerinin takip ettiği yolların ve gittiği mesafelerin bilinmesi gereklidir. Bu çalışmada,insan yüzündeki kritik noktaları, çeşitli yüz hareketleri yapılırken, takip edebilecek bir düzenek ve ilgili yazılımın geliştirilmesi planlanmıştır. Bu düzeneğin çıktılarından yüz hareketleri çıkartılabilir. Düzenek dış etkilere dayanabilecek şekilde tasarlanmış ve üretilmiştir.Böylece tek bir kamera kalibrasyon rutiniyle en az birkaç sefer 3 boyutlu nokta bulma yapılabilmesi amaçlanmıştır. Düzenek yüz videolarını çekebilmek için özel olarak yönlendirilmiş iki adet webcamden oluşmaktadır. Kameralardan alınan görüntüler önce düzeltilir; özellikleri görüntü işleme yordamlarıyla ortaya çıkartılır; merkezleri bulunur; ilişkilendirme yapılır ve 3 boyutlu nokta koordinatı bulunur. Bu sistem ayrıca başka 3 boyulu nokta takip ettirme veya hacimsel ölçülendirme uygulamaları için de kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
With the advances in computer technology and the changing needs of people?s daily lives, robots start to offer alternative solutions. As one of these solutions, the branch of humanoid robots emerged as advanced robots that can interact with people. Robot faces are one of the most effective means of interacting with people; since they can express their emotions and reactions through facial mimics. However, the development of realistic robot faces necessitates the knowledge of the trajectories and displacements of actual face mimics. In this study, a setup (both hardware and software), that can be used for tracking critical points on human face while exhibiting mimics, is developed. From the outputs of this setup, the mimic trajectories are going to be extracted. The setup is designed and manufactured to be durable to external effects so that with a single camera calibration procedure the 3D reconstruction can be carried out several times. The setup consists of two webcams that are specially oriented for mimic tracking. The images taken from the cameras are corrected; their features are extracted using image processing algorithms; the centroids of the features are found; correspondence is carried out and the reconstruction is made. This system can also be used for any special point tracking or volumetric measurement purposes.